Říkali mi, ať necvičím. Já se po dvou týdnech vrátil do fitka, říká trenér, který bojoval s rakovinou

31. březen 2014

Do fitness dnes málokdo chodí kvůli tomu, aby si zacvičil jen tak sám pro sebe, chce třeba jen ukázat, co má za hezké věci. „Každý si jede svůj život, pokud mu to pomáhá a dodává sebevědomí, tak je to v pořádku, ale lidé se pak trápí, protože nemají výsledky, které by chtěli mít,“ vysvětluje fitness trenér David Šlechta, který má za sebou roční boj s rakovinou. I o své nemoci hovořil s moderátorkou Lucií Výbornou.

David Šlechta se věnuje naturální kulturistice, která se od té normální liší tím, že nevyužívá steroidní látky, které ničí zdravé tělo a pomáhají v růstu svalů.

„V naturální kulturistice máte dovolené pouze doplňkové výživy, které jsou schválené – proteiny, kreatiny a různé aminokyseliny,“ vysvětluje trenér, který se v naturální kulturistice propracoval až k titulu mistra republiky.

A jak se pozná dobrý trenér, který člověku hned nesype různé podpůrné látky? „Měl by se nejdříve zeptat na zdraví člověka, pak ho vyzkoušet v tréninkách a vidět, jak reaguje na vše při normální stravě, spánku a odpočinku,“ říká s tím, že on sám lidem, které trénuje, žádné podpůrné doplňky nenasazuje. „Maximálně karnitin pro toho, kdo chce zhubnout, nebo klukům protein a sachariďák,“ dodává.

Čtěte také

Davidovi Šlechtovi indikovali doktoři nádor, který je známý tím, že nejrychleji zabíjí. „Po operaci mi nabídli preventivní chemoterapii. To jsem nechtěl. Řekl jsem si, že to nějak vysportuji,“ popisuje. Po nějakém čase se jeho nemoc rozrostla a musela následovat chemoterapie. „Bral jsem to, jako kdybych měl chřipku, nemoc, kterou člověk musí přejít. Jediné, co mne trápilo, byla chemoterapie,“ popisuje.

Chemoterapii ukončil před dvěma měsíci. Doktoři mu radili, ať raději necvičí a odpočívá, že jeho tělo je oslabené. „Po dvou týdnech jsem šel do fitka, cítil jsem, že mi to pomůže. Čím víc cvičím, tím je mi lépe,“ říká.

Co znamená naturální kulturistika? Jaké doplňkové výživy používat? A co vše obnáší boj s rakovinou? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.