Andrej Kiska dokázal přitáhnout protestní voliče, hodnotí slovenské volby komentátor deníku SME

30. březen 2014

Podnikatel a filantrop Andrej Kiska vyhrál ve slovenských prezidentských volbách také díky tomu, že k sobě dokázal přitáhnout voliče stran, které jsou v opozici. „Vsadil na dobrou rétoriku a ve volební kampani toho příliš nepokazil,“ míní slovenský novinář a komentátor deníku SME Juraj Hrabko, který o volbách hovořil v Hostu Radiožurnálu s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

„Čekal jsem, že zvítězí Andrej Kiska, ale ne až tak velkým rozdílem – 19 procent, to je rozdíl třídy,“ říká Juraj Hrabko, podle kterého Kiska vyhrál také díky tomu, že k sobě dokázal přitáhnout protestní voliče. „Kiska vsadil na to, že je nadstranický, což v dnešní politické situaci na Slovensku sehrálo velkou úlohu,“ dodává.

Naopak, Robert Fico nebyl v prezidentské kampani tak důrazný. „Útočil na Andreje Kisku, vypouštěl bubliny jako scientologie a lichvářství, ale pak nešel příliš daleko a nechal obvinění rozplynout,“ vysvětluje Ficovu porážku Juraj Hrabko.

Robert Fico krátce po oznámení výsledků voleb Kiskovi pogratuloval. „Bylo to vstřícné gestu vůči budoucímu slovenskému prezidentovi. O to víc mne mrzí, že podobné gesto neudělal Andrej Kiska. Mohl třeba říci, že se též těší na spolupráci s premiérem. Takové poselství voličům mi chybělo,“ míní Juraj Hrabko.

Čtěte také

A jak bude vypadat spolupráce mezi slovenským prezidentem a premiérem? „Je po volbách a karty jsou rozdané. Ficovi budou každou chvíli připomínat výprask, který v těchto volbách dostal. Jak bude prezidentovat Andrej Kiska, to je velkou záhadou,“ nastiňuje Juraj Hrabko.

Proč Andrej Kiska vyhrál tak velkým rozdílem a jak probíhala předvolební kampaň? Jakou úlohu v ní sehrály televizní debaty? A jak volba nového prezidenta změní politiku na Slovensku? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio