Nejslabší článek v boji proti korupci? Státní instituce, myslí si Pavel Franc z Rekonstrukce státu

Je dobrý nápad oznámit v Česku korupci? Nebo je lepší mlčet, protože v opačném případě byste se mohli dočkat zbytečných komplikací? Také na tyto otázky odpovídal Pavel Franc z platformy Rekonstrukce státu ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Principiálně doporučuji oznámit,“ tvrdí Pavel Franc. „Druhá věc je, jak k oznámení přistoupí orgány činné v trestním řízení,“ dodává však vzápětí.

Nedopadne tedy po oznámení korupčního případu to nejhorší na samotného oznamovatele? Pavel Franc uznává, že zná dost případů, ve kterých policie nechtěla být činná a musela být k nějaké činnosti doslova tlačena. „To je nejslabší článek systému – státní instituce má vše ve své moci a existuje jen málo kontrolních mechanismů,“ popisuje.

Čtěte také

Je tedy dobře vystoupit z korupčního kruhu? „Nechtějte ode mě říct, že nikoliv,“ odpovídá Pavel Franc a zdůrazňuje vliv soudců a také nutnost posílení whistleblowingu. „Lidé by měli být ochotni zveřejnit, co se děje. Policie je teď závislá na odposleších, což není individuální stav,“ zamýšlí se.

Jak hodnotí dosavadní spolupráci s vládními stranami? A jak se vlastně lobbuje u vlády? Také na to se ptal moderátor Martin Veselovský.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio