Ostravské procházky jsou lákadlem nejen pro ostravské výletníky

26. březen 2014

Nevíte, co s načatým víkendem, a táhne vás to ven? Zapátrejte na ostravském webu po takzvaných Ostravských procházkách. Jde o šest výletnických okruhů na periferiích krajského města.

Jsou v dosahu městské dopravy, zaberou vám jedno odpoledne a dovolí zažít luxusní výpravy za výletnickým dobrodružstvím. Trasy takzvaných Ostravských procházek nabízejí lidem přírodu i turistické zajímavosti příměstských oblastí. Jedna z procházek je okruh Lhotkou a Hošťálkovicemi.

„Tady za Ostravou je spousta pěkných míst. Jedeme tady k rybníku Štěpán. Teď jezdíme hlavně na kola,“ říká pan Honza z ostravských Mariánských Hor, který přijel k hošťálkovické vyhlídce na kole, společně s parťákem Tomášem.

Je prosluněné, byť trochu větrné dopoledne, a výlet sem za to opravdu stojí. „Stejně vždycky přijedeme na nějaké takové místo, které je někde na webu,“ dodává Honza.

„Kolem Ostravy se dá udělat spousta výletů. Myslím, že by to člověk za celý život málem ani všechno neudělal, protože je tady tolik možností. Trasy se dají kombinovat. A celou zimu jsme seděli v hospodě, tak teď už děláme zase něco pro tělo,“ přidává se smíchem pan Tomáš.

Čtěte také

Příměstské oblasti, jak dodává druhý penzista Tomáš, jsou rajonem pro objevování neobjeveného. Nabízejí turisticky atraktivní místa a přírodu doslova u nosu. Vyhlídka v Hošťálkovicích je na trase okruhu lhotecko-hošťálkovického. Na značení se podílel Klub českých turistů (KČT).

„Je to původní nápad magistrátu města Ostravy, který chtěl nejen pro své občany ale i pro návštěvníky zpřístupnit krásná místa, nejen na území Ostravy ale i v těsné blízkosti ostravské aglomerace. A tento hošťálkovický okruh je momentálně jedním z šesti, který se v roce 2013 podařilo dát dohromady,“ říká Rostislav Kašovský z KČT.

Starosta Lhotky Josef Šrámek výletníky vítá, ostatně sám turistice fandí a prošlápnuté má trasy nejen na domácí půdě, ale taky kousek výš - v Beskydech, zdejší kopce zdolává spolu s manželkou.

Ostatně třeba právě z vyhlídky v Hošťálkovicích je na Beskydy krásně vidět. A jako na dlani tu máte i pěkný kus Ostravy.

„Úplně vlevo vidíme koksovnu Odra v Přívoze, za chemičkou vidíme spoustu komínů, které patří Vítkovicím. To je industriál. Za tím je pak kus přírody – vzadu vidíte masiv Moravskoslezských Beskyd,“ popisuje Rostislav Kašovský.

Celou rozhlasovou prohlídku můžete absolvovat při poslechu záznamu našeho pořadu Křížem krajem (viz 'Přehrajte si celý příspěvek' pod titulkem). Tento i další odvysílané díly pořadu najdete v iRadiu.

Spustit audio