Myomy. Dají se léčit nebo je nutný chirurgický zákrok?

26. březen 2014

Myomy jsou velmi častým onemocněním žen. Podle dostupných údajů postihují zhruba polovinu ženské populace. Dají se léčit nebo je vždy nutné podstoupit chirurgický zákrok? Mají pacientky s myomy šanci následně otěhotnět a porodit zdravé dítě? A kdy je myom nebezpečný? Na otázky odpovídá ostravský gynekolog Roman Pomahač.


Pane doktore, co vlastně myom je?

Děložní myomy jsou nezhoubné nádory, které vyrůstají ze svaloviny děložní v podobě kuliček. Rostou velmi pomalu, udává se zhruba jeden centimetr za rok. A i když se jim říká nádory, tak nepatří mezi rakovinová onemocnění. Jsou to nezhoubné útvary.

Jak takové myomy vznikají?

Vznikají nejčastěji mezi čtyřicátým a padesátým rokem, ale tvoří se od pětatřiceti a vzácněji i dříve. Jak vznikají, se dnes přesně neví. Do souvislosti se dává výkyv hormonálních hladin během menstruačního cyklu, protože je známo, že po přechodu se myomy netvoří.

Jak dlouho ho žena v těle může mít, než se vůbec přijde na to, že něco takového má?

V dnešní době pravidelných preventivních prohlídek a vybaveností ultrazvukovými přístroji se na většinu myomů přijde daleko dříve, než ta žena má nějaké problémy. Zpravidla se jen sledují, pokud nedělají žádný problém. Objevují se na děloze buď uprostřed stěny, mohou růst na povrchu směrem do břicha, a nebo na povrchu dělohy směrem dovnitř dutiny.

Neřešený problém může udělat komplikaci v tom smyslu, že velké myomy – deset, patnáct centimetrů, které už zabírají celou malou pánev, určitě tlačí na okolní orgány a je určitě i chirurgická léčba náročnější. Ale myomy se zpravidla projeví daleko dříve nepravidelným a silným menstruačním krvácením. To je zpravidla první příznak, který ženu přivede na kontrolu mimo pravidelnou preventivní prohlídku.

Pouze ultrazvuk je schopen odhalit myom?

Zkušenější kolegové jsou schopni odhalit myomy už při vyšetření na vyšetřovacím stole, ale záleží také na konstituci ženy. Ultrazvuk dává stoprocentní diagnózu.

Jak je na tom genetika – můžeme třeba říci, že když matka měla tuto diagnózu, je u dcery pravděpodobnost? Jaké jsou vůbec předpoklady k onemocnění?

Genetika nám toho zatím moc říct nemůže. Vzhledem k tomu, že dodnes není řečeno, proč nebo jak vznikají.

Mohou mít myomy vliv na plodnost ženy, případně na její schopnost donosit dítě?

Bohužel mohou. V malém procentu se objevují myomy i v mladší věkové kategorii a ještě v menší míře, když už tam ten myom je, tak roste do dutiny děložní – tam může být problém udržet těhotenství. Ale jsou to takové literární údaje, já pracuji dvacet let a zatím se mi to nestalo.

Co hrozí ženě, která problém nebude řešit?

Odstranění myomu hysteroskopicky

Jak jsem řekl na začátku, myomy rostou pomalu, takže pokud je žena kontrolována pravidelně několik let, je tam nějaký pomalý postupný nárůst, tak nemusí mít strach, že by se to nějak zvrhlo. Jde spíš o to, že se dříve nebo později dostane do stavu, kdy to začne nějakým způsobem obtěžovat nebo vadit.

Nebezpečné jsou ale nálezy na svalovině děložní, které se na ultrazvuku objeví a rostou najednou rychle, to je potom třeba i rychleji řešit. Mohlo by se jednat o vzácný myosarkom, ale ten je opravdu velmi vzácný, takže nechci nikoho plašit.

Jaká je léčba pacientek s touto diagnózou?

Pokud je to ta situace, kdy přijde žena, protože si neví rady s menstruací a zjistím, že je tam myom, tak jiné řešení než chirurgické nezbývá.

Je tady ale nedlouho na trhu preparát ve formě tabletek, který při pravidelném užívání vede k tomu, že se myomy mohou až o padesát procent zmenšit. Zatím s tím není velká zkušenost. Až o padesát procent ale znamená, že se taky nemusí zmenšit vůbec. Je to navíc vázáno na ženy, které jsou v reprodukčním období, to znamená, mají zachovaný menstruační cyklus a je to indikováno pouze jako předoperační příprava.

A teď přichází tedy další fáze – operace...

Tam je nejdůležitější to, jestli žena ještě plánuje těhotenství nebo ne. Naštěstí většina těch myomů se objevuje v období, kdy už je reprodukční schopnost ukončena, takže tam přichází v úvahu nejčastěji celkové vyoperování dělohy.

Pokud samozřejmě jsou ty myomy narostlé na děloze a žena eventuálně plánuje ještě další těhotenství, tak jsou různé způsoby pokusu o myomektomie, to znamená o vyoperování jen toho samotného nádoru.

Existuje vůbec nějaká forma prevence?

Já myslím, že před myomy se chránit úplně nedá. Kvůli tomu, že se přesně neví, jak vznikají, tak asi neexistuje účinná ochrana.


Celý rozhovor s ostravským gynekologem Romanem Pomahačem si můžete poslechnout v přiloženém audio souboru (viz 'Přehrajte si celý příspěvek' hned pod titulkem), nebo také v iRadiu, kde najdete i další záznamy pořadu Lékárna.

autor: š.iva
Spustit audio