Esko Järvelä Epic Male Band

28. březen 2014

Severské země nabízejí široké spektrum stylů, které navazují na lokální hudební tradice, odlišné od stylů jižní Evropy. Jsou to například temné balady, dlouhé epické písně, a také energií překypující taneční melodie hrané na housle. Najdeme je jak ve Švédsku či Norsku, tak i ve Finsku.

Ve středním Finsku leží město Kaustinen, které má pro tento typicky skandinávský styl stejný význam jako kdysi New Orleans pro jazz. Kaustinen je skutečnou hudební metropolí – vznikl zde festival, který brzy oslaví padesát let trvání, a pochází odtud řada vynikajících houslistů.

K nejznámějším muzikantským klanům patří rodina Järvelä, jejíž členové založili před 30 lety elitní skupinu známou pod zkratkou JPP. Z další generace tohoto rodu pochází houslista Esko Järvelä.

Ten prošel několika velmi úspěšnými skupinami, zaměřenými na tradiční hudbu, a loni představil publiku svůj nový projekt, v němž kombinuje akustické nástroje s elektrickou kytarou.

Skupinu nazval Esko Järvelä Epic Male Band a její styl s trochou nadsázky označuje za thrash folk – tedy jakousi folkovou odnož heavy metalu.

Důležitou součástí skandinávské hudební tradice jsou tance zvané polska, které byly prubířským kamenem dovednosti lidových houslistů. Bývají velmi rozmanité – a to jak rytmicky, tak i náladou.

Skandinávská tradiční hudba má blízko ke stylům z keltských zemí – zvláště Skotska. Důkazem je i album finské skupiny Esko Järvelä Epic Male Band, která si k natáčení přizvala významného hosta ze skotské skupiny Breabach. Jmenuje se Calum MacCrimmon a hraje na flétny a dudy. Hostoval na polovině skladeb alba včetně té následující, která má německý název Wunderbaumgartner.

Výběr z obsahu CD:

Bottom FellowsSulhorantaBlue Mountains PolskaWhat Is the Drink of Kings?WunderbaumgartnerSlice to Laura-BethAttention!

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Esko Järvelä

Spustit audio