Richard Seemann: Nejmocnější muž Číny jednal v Berlíně

31. březen 2014

Čínský prezident Si Ťin-pching, který je považován za nejmocnějšího muže Říše středu od Maových dob, zavítal koncem týdne na cestě z Francie do Bruselu v Berlíně.

Stalo se tak po osmi letech, kdy prezident lidové Číny navštívil Německo, které mu připravilo k tomu odpovídající uvítání na nejvyšší úrovni v čele se spolkovým prezidentem Joachimem Gauckem a kancléřskou Angelou Merkelovou, s kterými vedl jednání.

Před jeho přistáním v Berlíně, kde byl doprovázen stočlenným doprovodem a manželkou uveřejnil prestižní list Frankfurter Allgemeine Zeitung jeho článek o současné čínské politice. Zdůraznil, že jeho země chce svou reformní politiku rozšiřovat a využít všechny šance k modernizaci země.

Tento trend se plně odrazil v nastávajícím jednání, kde Si Ťin a Merkelová se vyslovili pro ještě užší spolupráci zejména v ekonomice a při řešení současných zahraničně politických problémů. To podle obou státníků nevylučuje vyměňovat si názory i o rozdílných názorech, které však nemusí narušovat vzájemnou spolupráci.

Kancléřka přitom jasně naznačila, že důležité pro porozumění je svobodné vyjádření názorů k nejdůležitějším problémům. Cení si přitom umírněný přístup Pekingu k ukrajinské krizi, který vyzývá k uklidnění situace a řešení tohoto problému diplomatickou cestou.

Spolkový prezident svému čínskému protějšku prohlásil, že cesta, kterou jeho země nastoupila, bude úspěšná, pokud se bude opírat o soutěžení a právní systém, který bude stát nad zákonem.

Velká pozornost pak byla věnována ekonomické spolupráci v době, kdy Čína ve vzájemném obchodě je na třetím místě před Spojenými státy. Při příležitosti návštěvy čínské hlavy státu byla uzavřena řada dohod a miliardových obchodů.

Mezi nejdůležitější je dohoda, že frankfurtské finanční centrum se stane pojítkem mezi čínským jüanem a eurem. Bude vytvořena clearingová banka, která jako jediná mimo Asii bude umožňovat obchod s eurozónou. Největší německé firmy se budou podílet na modernizaci Číny. Jde především o budování a přestavbu energetických podniků, rozšiřování výroby automobilů, ale i spolufinancování letecké dopravy.

Německo přitom neustupuje od svých názorů na obhajobu lidských práv. Jasně to naznačilo i pondělním zahájení výstavy v Berlíně nejznámějšího čínského umělce Aj Wej-weje, který se jí však nemůže jako kritik režimu účastnit, protože mu byl odejmut pas.

Spustit audio