V teplickém muzeu jsou k vidění tajnosti z muzejních depozitářů

1. duben 2014
Česko – země neznámá

Chtěli byste vidět, jak vypadá hrnek s hrachem z 15. století? Co najdete uprostřed rozříznuté dělové koule? Jak vypadá cestovní truhla slavného lovce orchidejí Benedikta Roezla, proč má flájská Madona přízvisko létající nebo co obsahoval tzv. Hřenský stříbrný poklad?

To všechno a řadu dalších zajímavých exponátů nabízí mimořádná výstava v Regionálním muzeu v Teplicích. Návštěvníci mohou totiž vidět předměty, které jindy běžně k vidění nejsou.

Mimořádná je tato výstava také tím, že je putovní - už byla už na zámku Nový hrad v Jimlíně, pak v německém Annabergu a z Teplic pocestuje ještě do muzeí v Chomutově a v Ústí nad Labem.

Výstava ukazuje například tři vyřezávané včelí úly. Ty zaujmou nejen zpracováním, ale i příběhem – do teplického muzea se dostaly v roce 1925, muzeu je daroval mlynář z Hradiště Adolf Jenatschke. Ze dřeva je však vydlabal o téměř sto let dřív pokrývač jménem Sieche z obce Český Bukov. Odseděl si 18 let na Špilberku za to, že v záchvatu vzteku podřízl hrdlo své manželce. Po propuštění se usadil na severu Čech, živil se vyřezáváním dýmek a později si troufl i na včelí úly v podobě postav.

Tepličtí nemohli opomenout ani svou slavnou lázeňskou historii, a tak si můžete sáhnout na dvě ze čtyř bronzových lvích hlav, které kdysi fungovaly jako chrliče vody v lázních. Pocházejí z roku 1583, svému účelu sloužily bezmála 300 let a díky pečlivému městskému písaři víme, že tehdy stály 35 kop a 39 grošů.

Lázeňské chrliče - Teplice

Chrlič z kadaňské radnice s nasazenou psí hlavou má příběh zlodějský

Zajímavý příběh provází i kamennou sochu s psí hlavou z radniční věže v Kadani. Ve městě se vypráví, že kdysi jeden člen městské rady naučil svého psa odnášet mince, když radní přepočítávali vybrané daně. Po nějaké době se zjistilo, že účty nesouhlasí, a tak páni radní nakonec zjistili, kdo je tím zlodějíčkem. A od psa vedla přímá cesta k jeho pánovi, u kterého se peníze také našly.

Z trestu smrti se mohl vykoupit tím, že vyšplhá až na samu špici radniční věže a zpátky na ochoz. To se mu sice povedlo, ale stejně krátce na to zemřel a pošel i jeho zlodějskému řemeslu vyučený pes. Taková je legenda o kamenné soše. Ovšem když došlo na její restaurování, zjistili odborníci, že jde o původní chrlič z ochozu věže a že psí hlava byla dosazena až později.

Dotvořený chrlič - Kadaň

A pak je na výstavě k vidění i jeden poklad - 615 převážně stříbrných mincí a stříbrné příbory. Poklad byl ukrytý na zahradě domu číslo popisné 85 ve Hřensku. Majitelé museli po válce dům opustit, ale v roce 1992 se vrátili zřejmě už jejich potomci a s krumpáčem se pustili do hledání.

Lidé na to upozornili pohraniční policii, která hledače vyplašila. S pomocí techniky pak ale sami policisté našli dva hrnce s cennou numismatickou sbírkou a stříbrnými příbory. Mince pocházejí z 83 zemí světa a nejstarší jsou ze 3. století.

Každý předmět na výstavě Tajnosti z depozitářů muzeí Ústeckého kraje má svůj příběh, který si můžete na místě přečíst. V Regionálním muzeu v Teplicích do 11. května, později pak v muzeu chomutovském a ústeckém.

Spustit audio