Sex není politika. Mluvte o svých fantaziích, radí sexuolog Ondřej Trojan

Jde na vás jaro? Sexuolog a psychiatr Ondřej Trojan uznává, že s prodlužujícími se dny a rostoucí teplotou vzduchu se zvyšují naše hormonální hladiny. „I ženy se dívají po mužích, nejen muži po ženách,“ upozorňuje.

Nejčastěji řeší nesoulad v sexuálních potřebách – a to v jejich způsobu i četnosti. „Jeden by byl rád mučen a druhý by při podobné představě zvracel,“ popisuje Ondřej Trojan otevřeně s tím, že v takovém případě asi nešlo o vhodnou volbu partnera.

Za otázkou nechuti k intimnímu partnerskému životu však podle něj většinou vězí skrytý konflikt. „Když zjistím, že to tak je, pošlu pár k terapeutovi, aby se po vyřešení konfliktu třeba vrátil ke mně,“ vysvětluje.

Čtěte také

Vzápětí však upozorňuje, že sex není politika. „Většina problémů by se vyřešila, kdyby se lidé nestyděli mluvit o svých potřebách,“ zdůrazňuje. Nejšťastnější lidé jsou podle něj ti, kteří jsou schopni mluvit o svých fantaziích, byť je ani neplánují uskutečnit.

„I situace, kdy spolu partneři nakonec nezůstanou, je lepší řešení, než něco tutlat a v 70 letech si uvědomit, že to nebylo pěkné. Jenže v té době je na spoustu věcí pozdě,“ domnívá se.

Sexuolog Ondřej Trojan byl hostem Radiožurnálu

Jak pornografie ovlivňuje nás sexuální život? Proč podle Ondřeje Trojana chybí sexuální výchova ve školách i v rodinách? A jak je to se sexuálním libidem u žen? I to jste mohli slyšet po 10. hodině.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio