Chaos nás posouvá dál. Ale neumíme ho zhodnotit, tvrdí Radek Špicar

11. duben 2014

Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, navštívil Čínu a měl možnost přednášet na několika tamních univerzitách. Co se mu tam líbilo? A jak dopadají naše a anglosaské univerzity ve srovnání s těmi čínskými?

„Uvědomil jsem si, že z miliardy a půl vyberete ty vyčnívající docela jednoduše,“ uvažuje Radek Špicar, kterého v Číně trochu překvapila debata se studenty na vysoké úrovni a špičková angličtina. Na mladé Číňany je vyvíjen nesmírný tlak. Aby se na univerzitu dostali, musejí projít náročnými testy. Nesoutěží se stovkami vrstevníků, ale spíš se stovkami tisíc.

Čtěte také

Jenže i vysokoškolsky vzdělaný Číňan má problémy najít práci. „Snaží se proto získat relevantní zkušenost ve světě,“ popisuje Radek Špicar. Za praxí přijíždějí i do České republiky.

Zatímco Evropané nebo Američané hledají nové techniky, pro Číňana je úspěchem co nejpřesnější napodobení svého mistra. „Chaos, který je u nás vytvářen kreativitou a zpochybňováním autorit, nás posouvá dál. Číňané budou mít problém,“ zamýšlí se.

Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, s moderátorkou Lucií Výbornou

I jednotná Evropa, která zahrnuje různé státy a národnosti rozdílných mentalit, je podle něj spíš plusem. „Musíme tento potenciál využít v praxi,“ zdůrazňuje Radek Špicar.

Nepřemýšlí o návratu do státní správy? Proč si myslí, že veřejných prostředků v české vědě je dostatek, ale neumíme je efektivně zhodnotit? Ptala se moderátorka Lucie Výborná mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio