Plnit si své sny můžete i v důchodu - třeba cyklopoutí do Santiaga de Compostela!

3. duben 2014

František Šesták je 73letý důchodce, který si stále plní své cyklistické sny. Na kole procestoval téměř celou Evropu a byl na něm i v zámoří v USA. Za jednu z nejzajímavějších cest považuje putování ve stopách poselstva krále Jiřího z Poděbrad.

Na startu Františka Šestáka a jeho o rok mladšího kamaráda Františka Hejtmánka doprovázela spousta lidí. Oba cyklisty čekalo více než 6 tisíc kilometrů. Oba kamarády inspirovala povídka Aloise Jiráska Z Čech až na konec světa.

„Měli jsme za vzor cestu poselstva, které z Blatné vyjíždělo v roce 1465 pod vedením Lva z Rožmitálu. Zápisky z té cesty nás motivovaly, abychom to po 540 letech projeli na kolech a došli až na Mys Finisteŕre, který byl v té době považovaný za konec světa,“ vysvětluje František Šesták.

Cestu oba důchodci pečlivě plánovali půl roku. Splnili si taky sen - jeli po známé poutní svatojakubské cestě až do španělského Santiaga de Compostela.

Cestou necestou potkávali většinou samé bezvadné lidi. Moc komplikací je nepotkalo - jen se párkrát vzájemně ztratili. Většinou spali ve stanu, ve Francii dostali milé pozvání, aby přespali na jednom krásném statku.

Dva měsíce po stopách poselstva krále z Jiřího Poděbrad byly náročné nejen fyzicky, ale i finančně. A jak si na tyhle cesty oba důchodci šetří?

02320624.jpeg

„Díky tomu, že jsme v dobré fyzické kondici, tak oba stále ještě pracujeme – máme takového zaměstnavatele, který je rád, že nás má,“ podotýká Šesták.

Teď čeká Františka Šestáka spousta výletů po Česku - je zvědavý na to, co všechno se v českých a luzích hájích za poslední léta změnilo.

Spustit audio