Jak se netopýři odhánějí od večeře

4. duben 2014

„Vypadni z mého revíru, tady lovím já!“ Tak bychom mohli přeložit do lidské řeči ultrazvuková varování amerických netopýrů hnědých.

Američtí zoologové pod vedením Genevieve Spanjer Wrightové z University of Maryland se věnovali výzkumu lovících netopýrů hnědých (Eptesicus fuscus). Pozorování zaznamenávali na video a zároveň pořizovali i záznam ultrazvuků vydávaných těmito podivuhodnými savci. Netopýři používají ultrazvuk k orientaci pomocí tzv. echolokace. Vydávají vysokofrekvenční zvuky a jejich odrazy zachytávají citlivých sluchem. Získají tak velmi přesnou představu nejen o překážkách v okolí, ale také o pohybující se kořisti a ostatních netopýrech.

Wrightová a její spolupracovníci zaznamenali v nahrávkách echolokace i zvláštní pasáže, které označili jako „frekvenčně modulované výkřiky“. Takový „výkřik“ je zcela typický pro konkrétního jedince. Je to jakási ultrazvuková vizitka každého netopýra hnědého. Skládá se obvykle ze tří až čtyř zvuků, které jsou delší a hlubší než běžné zvuky používané k echolokaci. Součástí výkřiku jsou i následné kratičké bzučivé zvuky.

Vědci zpočátku netušili, proč netopýři tyto výkřiky do echolokačních zvuků vkládají. Jasno si udělali, teprve když si pustili synchronně videozáznam a nahrávku ultrazvuků. Ukázalo se, že samostatně létající netopýr frekvenčně modulované výkřiky nevydává. Když se ale ve vzduchu potkala dvojice lovících konkurentů, zazněl frekvenčně modulovaný výkřik velmi často a naprosto jasně. To však platí jen pro samce. Samičky tento jedinečný zvuk nevydávají. Poprvé tak vědci přistihli netopýry při vzájemné komunikaci během letu. Jenže co si mezi sebou sdělují?

Genevieve Spanjer Wrightová a její spolupracovníci uspořádali pokus, v kterém nabízeli samcům netopýra hnědého návnadu v podobě moučných červů zavěšených na jemných nitkách. Pokud návnadu lovil osamocený netopýr, vydával jen echolokační zvuky. Pokud se na lov vydala dvojice samců, zazněl frekvenčně modulovaný výkřik pokaždé, když se k sobě netopýři přiblížili. Zajímavý byl lovecký výkon netopýrů. Samec, který vydal frekvenčně modulovaný výkřik, měl následně lepší vyhlídky na ulovení moučného červa, protože se mu konkurence klidila z cesty.

Bioložka Genevieve Spanjer Wrightová z University of Maryland

Závěry studie zveřejněné ve vědeckém časopise Current Biology hovoří jasnou řečí: čím víckrát se netopýr během letu ozval, tím větší úlovek se mu následně podařil. Frekvenčně modulovaný výkřik slouží samcům netopýrů hnědých jako varování pro všechny konkurenty v blízkém okolí. Samec si jím vyhrazuje přednostní právo na úlovek a ostatní samce od něj odhání.

Zdroj: Current Biology, Genevieve Spanjer Wright

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio