Jsme nejmenší dechovka na Vysočině

Bylo to před sedmnácti lety, když se pár mladých konzervatoristů dohodlo, že založí kapelu. Všichni měli k dechovce vztah odmala a pocházeli z Humpolce a okolí. Tak vznikla Vysočinka.

„Klasická dechovka je dvanáctka a my hrajeme v pěti muzikantech a dvou zpěvácích,“ kapelník Vysočinky Tomáš Vodrážka vysvětluje, proč o sobě říkají, že jsou nejmenší dechovkou z Vysočiny. Mají rádi lidovou muziku tak ji hrají. „Nejradši mám klasický písničky jako je Vacek, Poncar a Vejvoda. Ty novinky, co teď píší skladatelé, to moc nevyhledáváme, ale občas se najde písnička, kterou vybereme,“ popisuje kapelník repertoár Vysočinky a prozrazuje, že hledá i v historii: „Snažím se hledat i písničky staré, které lidi kdysi zpívali. Teď mi jedna paní poslala balík starých not z roku 1911.“

Doma v soukromí prý kapelník dechovku vůbec neposlouchá. „Poslechnu si ji třeba ze studijních důvodů, ale líbí se mi jazz i bigbít. Zrovna včera jsem byl na pěkném koncertě v Praze, to byla symfonická muzika. Líbí se mi dobrá muzika,“ říká Tomáš Vodrážka.

Vysočinka příliš nezkouší. Jsou profíci a stačí jim, když se sehrají před koncertem. To ale neznamená, že se vůbec nescházejí. „Máme naplánovanou zkoušku, kde si upečeme trošku masa a vypijeme nějaký pivo. Na takové zkoušce je zákaz veškerého hraní, které souvisí s Vysočinkou. Pro pohodu v kapele je to důležité,“ vysvětluje kapelník.

Spustit audio