V chomutovské Kaštance byly ošetřeny památné stromy

3. duben 2014

V lednu a únoru roku 2014 byl v Podkrušnohorském zooparku realizován projekt “Kaštanka – ošetření památných stromů”.

Ošetřeny byly chráněné staleté stromy v sadu kaštanovníků jedlých, kde se vyskytuje řada vzácných volně žijících živočichů a hmyzu. Sad navazuje na evropsky významnou lokalitou zařazenou do soustavy NATURA 2000.

Vzhledem ke stanovišti a typu stromů byly jednotlivé řezy navrženy tak, aby odpovídaly přírodě blízkému typu ošetření a napomohli k udržení vzácné populace páchníka, který se na starých stromech vyskytuje. To znamená, že nebylo nutné odstraňovat velké suché větve, které nehrozily pádem a to ani v případě zdravotních řezů. Stačilo, aby takové větve byly pouze částečně redukovány,“ uvedla ředitelka zooparku Bc. Iveta Rabasová.

K tomuto druhu ošetření bylo nutné přistupovat značně individuálně. Menší suché větve byly uříznuty v místě větvení, nebo zataženy na konci a jen odlomeny. Zvolený postup měl simulovat přirozený rozpad korun stromů a řezem byl podpořen růst ve spodních částech koruny. Z důvodu výskytu chráněného páchníka hnědého a z důvodu šetrného zásahu do ošetřovaných památných stromů byla použita pouze stromolezecká technika,“ dodala ředitelka.

Cílem projektu byl přínos pro udržení a posílení biodiverzity v rámci lokality a zachování dutin pro xylofágní hmyz, ptáky a netopýry.

autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio