Metoda funkční manuální medicíny umí poznat nemoci, které přístroje neodhalí

4. duben 2014

Trpíte bolestí a lékaři vám nedokážou pomoct? Miroslav Tichý přišel s unikátním konceptem manuální medicíny. Pomůže vám odhalit skryté záněty v těle.

Když vás něco bolí, jdete k lékaři. Ten problém odhalí buď na základě testů, nebo zobrazovacích metod. „Když ale přístroje nic neukážou, z lékařského hlediska není vlastně co léčit," vysvětluje Miroslav Tichý, lékař a děkan Fakulty lékařských studií Univerzity Jana Evengelisty Purkyně.

Pacienti pak obíhají nemocnice a lékaři se na ně dívají jako na simulanty nebo na blázny. „Metoda funkční manuální medicíny ale umí odhalovat věci, které přístroje nebo laboratorní testy nenajdou.“ Třeba jen na základě srovnání pohybu lévé a pravé části vašeho těla.

Bolavá kolena nejsou jen špatné klouby

Klouby (ilustr. foto)

„Všichni si myslí, že když nás bolí zápěstí, příčina je tam. Ale ne vždycky to tak je. Do pohybového aparátu se promítají všechny vnitřní orgány,“ přesvědčuje Tichý.

Zajímavá jsou třeba kolena. „Ta jsou pod vlivem střev a močové soustavy. Takže když pacient nemá nic s koleny, vyléčíme problém v jedné z těchto oblastí a bolest kolen zmizí.“

Sportovat, nebo se válet na gauči?

V našem těle by všechno mělo být v rovnováze. Podle Miroslava Tichého bychom neměli v žádném případě zapomínat, že svaly a klouby představují jednu funkční jednotku.

O náš pohybový aparát bychom se měli dobře starat a zatěžovat ho rovnoměrně. „Příliš malá nebo naopak příliš velká zátěž mu nedělá dobře. Je to jako se všemi extrémy. Když dlouho sedíme nebo stojíme, pracují jen určité skupiny svalů a pak dochází ke svalovým disbalancím.“

Co vyvolává motání hlavy a jak se ho můžeme zbavit? Kde všude může funkční manuální medicína pomáhat? Poslechněte si v archivu iRadia.

autor: eh
Spustit audio