Cvičení pro seniory - 1

6. duben 2014

Cvičit se dá v každém věku. Důležité je ale vybrat si správnou pohybovou aktivitu a přizpůsobit cvičení individuálním možnostem a zdravotnímu stavu.

Většina lidí s přibývající léty volí klidnější formy pohybu, do kterých se mohou zapojit jak skupinově v kurzech, tak sami doma. V následujících čtyřech lekcích vám proto nabídneme cviky, při kterých se cvičí s vahou vlastního těla. Takto můžete svaly i celé tělo krásně jak posilovat, tak protahovat.

Výhodou je navíc to, že tyto cviky můžete provozovat téměř kdekoliv a nepotřebujete k tomu žádné zvláštní vybavení a pomůcky. Pro radu jsme se vydali za trenérkou Veronikou Krulovou, která má se cvičením pro seniory už několikaleté zkušenosti.

1. Základní postoj - mírně rozkročené nohy, lehce pokrčená kolena, celé plosky nohou pevně a rovnoměrně položené na podložce. Pánev je podsazená, bříško vtáhnuté, paže visí podél těla, lopatky tlačíme k sobě a ramena k zemi. Hlava je v prodloužení páteře a hlava zasunutá.

Obrázek 1. Základní postoj - zepředu a zboku


2. Zaujmeme základní postoj. Paže dáme do předpažení a pokrčíme je v loktech, aby svíraly úhel 90 stupňů. Ruce ve svícnu s nádechem rozpažíme a s výdechem je vrátíme zpět. Posilujeme svaly paží a také svaly zádové a prsní.

Obrázek 2. Ruce do svícu v stoji (roztažené)


3. Cvičíme ze základního sedu – sedíme na podložce, nohy máme pokrčené, chodidla na zemi a dlaněmi se opíráme za zády. Sedíme rovně, lopatky tlačíme k sobě a ramena k zemi. Střídavě s výdechem propínáme lehce nad zem pravou a levou nohu. Při protažení přitahujeme špičku a snažíme se v této pozici chvilku setrvat.

Obrázek 3. Pozice vsedě - zvedání nohou střídavě


4. Opět zaujmeme základní sed – sedíme na podložce, nohy máme pokrčené, chodidla na zemi a dlaněmi se opíráme za zády. Sedíme rovně, lopatky tlačíme k sobě a ramena k zemi. Obě nohy současně zvedáme z podložky nahoru a přitahujeme je pokrčené směrem k čelu. Pokud to zvládneme, přidáme i protažení obou nohou nad podložku.

Obrázek 4. Pozice vsedě - napínání a přitahování nohou


Cvičení pro seniory (a nejen pro ně) vás čeká opět za týden. Správný základní postoj už známe, takže budeme pokračovat ve cvicích vleže, při kterých budeme posilovat nohy, ruce a také břišní a zádové svaly.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.