Všechno to začalo na poušti Gobi, vzpomíná ředitel festivalu Neznámá země

8. duben 2014

Leželi na poušti Gobi, povídali si o splněných snech a říkali si, že by rádi poznali slavné cestovatele Hanzelku a Zikmunda. Tak nějak začal vznikat festival cestování, sbližování a poznávání kultur Neznámá země. Ředitelem zmíněného festivalu je cestovatel a spisovatel Miroslav Náplava.

„Tehdy jsme dostali výborný nápad – oslavit 50. výročí jejich první cesty. A tak jsme se po návratu z pouště vypravili do Zlína,“ vzpomíná Miroslav Náplava v rozhovoru s moderátorem Vladimírem Krocem. „A klaplo to,“ dodává s tím, že právě tato oslava dopomohla zrození festivalu Neznámá země.

Festival však podle něj stále zůstává oslavou. „Slavíme cestování,“ tvrdí Miroslav Náplava. Letošní ročník bude unikátní – Miroslav Zikmund bude mít 95. narozeniny. „Petr Horký dokončuje dokumentární snímek Století Miroslava Zikmunda,“ prozrazuje.

Čtěte také

Letošní ročník festivalu navíc bude věnován lidem, kteří nemají problém uskutečňovat své sny. „Rozčiluje mě tlachání o tom, že něco nejde a že máme spoustu problémů nebo nedostatek peněz,“ uznává.

Na co se můžete těšit, pokud zavítáte na festival Neznámá země? A jak vypadá potápění za nebezpečným krokodýlem? Ptal se moderátor Vladimír Kroc hodinu před půlnocí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: šše
Spustit audio