Diskriminace seniorů v práci

17. září 2004
Vaše téma

Jen výjimečně zaměstnavatel otevřeně přizná, že nechce zaměstnat člověka kolem 50 let. Riskoval by obvinění z diskriminace. A na to si většina firem dává dobrý pozor. Právníci Českého helsinského výboru poměrně často řeší problémy nejenom věkové diskriminace, ale třeba i rasové. Ve všech případech se dá dokázat velmi obtížně a bránit se jí vyžaduje od znevýhodněného dost trpělivosti a odvahy ozvat se. Říká doktorka práv Daniela Světlíková.

Daniela Světlíková: Měl by nejdříve zajít za zaměstnavatelem, buď mu napsat nebo zajít za tím nadřízeným a přednést mu svoji stížnost a měl by se to snažit řešit nejprve v rámci zaměstnání. Pokud by neuspěl, potom by se takový člověk měl se stížností, ale s písemnou stížností obrátit na místně příslušný úřad práce a pokud dá na úřad práce stížnost, kde jasně tedy popíše, co se děje, tak úřad práce je povinen se tou stížností zabývat. Měl by na to mít úřad práce 30 dní lhůtu a výsledek toho šetření by měl oznámit stěžovateli rovněž písemně.

Další možností, jak může znevýhodněný člověk postupovat, když se cítí diskriminován v práci na základě svého věku, je obrátit se na soud. Ale i to se dost těžko dokazuje a právníci helsinského výboru přiznávají, že české soudnictví v případě pracovně právních vztahů obecně víc rozhoduje ve prospěch firem a podniků než zaměstnanců nebo potencionálních klientů.

Daniela Světlíková: Ten důkaz tady se velice těžko dokazuje a proto právě se bylo přistoupeno k tomu průlomu v tom důkazním břemenu, kdy vlastně ten stěžovatel nebo ten žalobce je v důkazní nouzi. Samozřejmě, že zaměstnavatelé už jsou poučeni a to, aby přímo třeba napsal tomu člověku, že ho nepřijímá z důvodu věku, to je skutečně mizivá možnost. Ale pokud ten člověk tedy prokáže, že ten zaměstnavatel v poslední době přijal pouze lidi do určitého věku nebo že jasně upřednostňuje lidi jenom určitého věku, což tedy on může u toho soudu navrhnout, aby si soud vyžádal ten důkaz, třeba ty materiály u zaměstnavatele.

Sice je právě na zaměstnavateli, aby ve sporu dokázal, že uchazeče o místo během pohovoru věkově nediskriminoval, ale většinou jde o tvrzení proti tvrzení. Pokud má člověk v rukou důkazy, je to vždy lepší. Domnívá se doktorka Světlíková a některé starší občany zklidňuje. Nastává čas změn. Populace stárne a jak podniky, tak státní správa musí začít starší lidi zaměstnávat. Vyzívají je k tomu nejenom odborníci ze států Evropské unie, ale i čeští ekonomové, sociologové a psychologové.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu