Máte doma staré kolo? Pošlete ho do Afriky!

Děti v Africe musí do školy ujít pěšky třeba několik kilometrů. Aby měly cestu jednodušší a snadněji se tak dostaly ke vzdělání, posílají jim lidé z Česka kola.

Jeden ze zakladatelů projektu Kola pro Afriku, Roman Posolda k této iniciativě říká: „Myslím, že nikdo z nás tady, nikdy nepocítil opravdový nedostatek ... Proto spousta lidí nechápe, proč zrovna Afrika, proč kola, proč humanitární a charitativní pomoc obecně ... Děti v Gambii, ale i ve více zemích na světě se v mnoha případech nerodí do blahobytu, nadbytku apod., ale již od malička se potýkají s nejrůznějšími obtížemi, které si svobodně nezvolily, tudíž je nemohou ovlivnit ... Tam, kam směřuje naše pomoc, mají děti obtížný přístup ke vzdělání, ... do školy je to mnoho kilometrů, které každodenně zdolávají pěšky, což je stojí energii a čas. Není tak výjimkou, že je rodiče nechávají doma, aby pomáhali s obživou, a vzdělání, které ovlivňuje jejich budoucnost, jde stranou. Darovanými koly chceme těmto dětem umožnit cestu ke vzdělání a nabídnout jim příležitost lepších zítřků."

Další zásilka 900 kol pro africké děti se nakládá ve čtvrtek 10. dubna. O projektu Kola pro Afriku jsme v našem vysílání mluvili ve Větrníku v úterý 8. dubna.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.