Přání je otcem myšlenky, odmítá úvahy o rozpolcenosti sociální demokracie hejtman Jiří Zimola

8. duben 2014

K 31. březnu složil Jiří Zimola poslanecký mandát. Vyslyšel tak výzvu svého vnitrostranického soupeře, premiéra Sobotky, aby nezastával souběžně dvě politické funkce. Zároveň vyhlásil, čemu se chce jako hejtman nadále věnovat.

Jenže nezbavil se spolu s křeslem ve sněmovně i možnosti ovlivňovat to, co si zvolil za program? Lze mimo sněmovnu vůbec bojovat proti lichvě a exekutorům nebo uspíšit výstavbu dálnice D3, jak by si přál? A není pro ČSSD kontraproduktivní, že ho v poslanecké lavici vystřídá Vlasta Bohdalová, která je tak neoblíbená, že do sněmovny nepostoupila z druhého místa jihočeské kandidátky?

O tom všem byla řeč v debatě Filipa Černého s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.