Bezdrátová Praha, Opencard nebo síť MePNet. Za nevýhodné zakázky Praha utratila miliardy korun

8. duben 2014

V pořadu Třináctka Plus jsme pootevřeli jednu z temnějších skříněk magistrátu hl. m. Prahy - nevýhodné zakázky v oblasti informačních technologií. Hostem Ivany Navrátilové byla radní Eva Vorlíčková (TOP 09).

Praha prohospodařila v letech 2006 -2011 v oboru IT celkem 6 miliard korun, z toho minimálně miliardu úplně zbytečně, jak na číslech dokládá i radní Eva Vorlíčková. V roce 2006 stál Prahu provoz informačních technologií 0,5 miliardy, v roce 2007 už přes 1 miliardu a v roce 2010 1,3 miliardy korun.

Nejproblematičtějšími investicemi byly:

Projekt Bezdrátová Praha
Sliboval zdarma připojení k internetu, ale nikdy nefungoval, což bylo podle slov radní jasné už při jeho zadání. Pražany stál 390 miliónů korun. Radní Eva Vorlíčková podala na tento projekt trestní oznámení na neznámého pachatele. Bylo odloženo.

Síť MePNet
Unikátní optická síť propojující městské části se záchranným systémem byla po svém vytvoření (po povodních 2002) prodána německému majiteli. Praha si ji zpětně pronajímala za 5 miliónů měsíčně. Nyní po určitých krocích platí 1,5 miliónu.

Opencard Pro porušení smluv a práv majitele a vlastníka licence hrozil kolaps celého systému. U původních karet byla prolomena bezpečnost, ale podle radní se podařilo vše vrátit na správnou cestu a v roce 2013 dokonce snížit roční náklady na provoz na 50 miliónů. V roce 2006 náklady činily 80 miliónů, v roce 2008 125 miliónů, v roce 2010 153 miliónů a v roce 2012 59 miliónů.

Nezanedbatelně se investovalo i do řady anonymních zakázek na softwary, které se vůbec nepoužily.

Od roku 2012 se roční náklady Prahy za IT technologie podařilo snížit o 600 miliónů. Radní Eva Vorlíčková věří, že tento trend bude pokračovat dál.

Více uslyšíte v pořadu Třináctka Plus z 7. dubna 2014.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.