Jak se volila první Miss Československa? Publikum pískalo a novináři nevěřili

8. dubna 1989 poznalo Československou svou miss. Bylo to poprvé od 60. let, kdy se u nás obnovila soutěž krásy. Dějištěm finálového večera byl tehdy nově postavený Palác kultury a sportu v Ostravě. Zvítězila vystudovaná konstruktérka Ivana Christová.

Volby miss byly v době normalizace nepřípustné a tradice se obnovila až v roce 1989. Miss Československa se tehdy stala Ivana Christová z Prešova. Porotu okouzlila symetrickou tváří a umírněným líčením. Publikum však volbu přijalo pískotem. Večer moderoval herec Josef Dvořák a přímý přenos vysílala televize na druhém programu.

Čtěte také

Pod znovuobnovením soutěže je podepsaný především Miloš Zapletal. „Určité politické kruhy chtěly, aby se soutěž jmenovala Dívka roku a aby v názvu nebylo slovo miss. Naštěstí se nám je podařilo přesvědčit, takže jsme měli Miss Československa,“ vzpomíná.

Začátky byly vtipné, vzpomíná první královna krásy

„Soutěž jsme vyhlásili v roce 1988. Konala se na jaře 1989 a vyhrála Ivanka,“ dodává Miloš Zapletal. Ivana Christová se za Československo účastnila i soutěže Miss International, kterou vyhrála a odstartovala velmi úspěšnou kariéru.

„Volala jsem do Československé tiskové agentury, že jsem vyhrála. Řekli mi, že mi nevěří a ať jim přinesu diplom. Čekali mě na letišti, kde jsem jim ho ukázala. Teprve potom si mě začali fotit,“ vzpomíná Ivana Christová.

„Začátek byl psychicky velmi náročný a i vtipný. Dnes už se na to všechno dívám trochu jinak,“ komentovala Ivana Christová před časem ve vysílání Českého rozhlasu první soutěže krásy u nás.

Milada Karasová

Ideální míry královen krás zůstávají i po letech stejné

Na začátky vzpomíná i Milada Karasová, která už na konci 80. let hledala pro zahraniční agenturu dívky vhodné pro modeling. „Bylo na čase vrátit něco, co se nastartovalo už v roce 1968,“ popisuje.

„To, co bylo na západě, bylo pro nás novum a všichni jsme to chtěli mít. Myslím, že byl hlad po všem, co dobře fungovalo,“ zamýšlí se Milada Karasová.

Do soutěže Miss Československo 1989 se přihlásilo 2300 dívek a porota je vybírala podle fotografií. Do dubnového finále se dostalo 24 z nich. Body získávaly třeba za estetické a pohybové kvality nebo schopnost domluvit se světovým jazykem. Požadované ideální míry krásek zůstávají stále stejné: 90–60–90.

autor: luh
Spustit audio