Spolupráce ve vládní koalici bude čím dál komplikovanější, myslí si komentátor Petr Hartman

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu měl být ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ale jednání vlády se protáhlo. Proč? Ptal se moderátor Martin Veselovský, který se spojil s redaktorkou Českého rozhlasu Věrou Masopustovou přímo do Strakovy akademie. O situaci, ve které se nachází vládní koalice, pak ve studiu Radiožurnálu mluvil komentátor Petr Hartman.

„Spoluvládnou dva relativně stejně silné subjekty. Součástí vlády je zavedená strana a vedle ní nové hnutí, které nastoupilo s politickým marketingem,“ zamýšlí se Petr Hartman nad důvody sporů ve vládní koalici.

Podle něj jsou neshody běžné, ale kvůli složení vlády se z nich stávají podivné souboje. „Ministr financí Andrej Babiš se prezentuje jako schopný manažer. Tvrdí, že něco dohodl, ale nakonec se ukáže, že to není úplně pravda,“ naráží Petr Hartman na dění okolo společnosti OKD a dolu Paskov.

Čtěte také

„Důvěra ve vládě je narušena,“ myslí si a připomíná, že podle průzkumů veřejného mínění se stal Andrej Babiš nejoblíbenějším politikem. I proto bude podle něj spolupráce mezi stranami vládní koalice čím dál komplikovanější. „Může se oslabit pozice premiéra Bohuslava Sobotky, který není silný ani ve vlastní straně,“ podotýká Petr Hartman.

Jaká je pozice lidovců ve vládě? Co všechno vzešlo z jednání vlády? A jak se vláda staví k jaderné energetice? I o tom mluvil Martin Veselovský s komentátorem Petrem Hartmanem.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio