Mobilní telefon, který se dobije za 30 sekund

9. duben 2014

Izraelská firma StoreDot vyvinula akumulátor pro chytrý telefon, který se dokáže dobít za neuvěřitelně krátkou dobu - 30 sekund. Dosáhla toho revoluční změnou materiálu, ze kterého je akumulátor vytvořen.

Firma svoji inovaci předvedla v rámci akce firmy Microsoft, která se konala pod názvem Microsoft Think Next Symposium v Tel-Avivu. Zástupci firmy zde prohlásili, že jejich úspěch je výsledkem „aplikace nanotechnologie inspirované přírodou”. Experimentální rychlý akumulátor firmy StoreDot je totiž vyroben na bázi nanokrystalů, odvozených z bioorganického materiálu, které se chovají jako kvantové tečky.

Kvantové tečky jsou ostře lokalizované krystalické oblasti materiálu s polovodivými vlastnostmi, které mají nanometrové rozměry. Kvantové tečky jsou schopny vázat jednotlivé elektrony a velmi efektivně s nimi pracovat. Akumulátor má díky této vlastnosti asi pětkrát větší elektrickou kapacitu než stávající baterie. Také jeho elektrolyt vykazuje srovnatelně výjimečný výkon při rychlosti přenosu elektrického náboje, takže je akumulátor schopen plně se nabít ze sítě do několika minut.

Nanokrystaly v tomto akumulátoru jsou, pokud jde o velikost, stejné a mají rozměry asi dva nanometry (jeden nanometr = deset na minus devátou metru). Skládají se z peptidových biomolekul. Firma při jejich produkci využila faktu, že nanokrystaly na bázi těchto peptidů mají schopnost samovolně růst a uspořádávat se, což jejich výrobu zlevňuje. Tyto nanokrystaly jsou navíc stabilní a ekologicky neškodné. Zajímavé je, že firma StoreDot chtěla původně v rámci tohoto výzkumu vyvinout nové paměťové čipy, ale výzkum se samovolně stočil směrem k akumulátorům, protože se tato cesta ukázala jako schůdnější.

Momentálně existující akumulátor je zatím jen prototypem, který je příliš velký pro mobilní telefon a nemá ještě dostatečnou celkovou kapacitu, aby mohl vydržet dodávat energii pro smartphone celý den. Firma ale předpokládá, že tyto problémy během tří let odstraní a že bude možné akumulátor vyrobený z nanoteček začít komerčně prodávat nejpozději v roce 2017. Firma se navíc domnívá, že využití bioorganických nanoteček bude podobně inovativní i v řadě dalších oblastí spotřební elektroniky.

Zdroje: Phys.Org, Popular Science, IFL Science, Press release, StoreDot

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio