Na návštěvníky chebského hradu čeká řada novinek

9. duben 2014

Od dubna začíná na chebském hradě hlavní turistická sezóna. Slavnostní zahájení proběhne už o tomto víkendu. Návštěvníci, kterých sem vloni zavítalo rekordních 50 tisíc, se přitom opět mohou těšit na řadu atraktivních novinek.

Během dvou let, kdy si město hrad spravuje ve vlastní režii, se návštěvnost více jak zdvojnásobila. Díky loňskému rekordu se z něj stala druhá nejnavštěvovanější památka v Karlovarském kraji, hned po hradu v Lokti.

„Rapidní nárůst návštěvnosti nepřišel samozřejmě sám od sebe. Po převzetí hradního areálu na začátku roku 2012 jsme se ho rozhodli zásadním způsobem zatraktivnit. Přibyly zde nové expozice a rozšířila se otevírací doba, takže hrad je nyní přístupný celoročně,“ řekl chebský místostarosta Tomáš Linda.

Slavnostní zahájení nové hradní sezóny, tentokrát s podtitulem Hájili jsme hrad, proběhne druhý dubnový víkend. Program bude na hradě probíhat tuto sobotu i neděli. Hned o týden později se na hradě bude konat tradiční velikonoční akce pro rodiny s dětmi Hod beránka,“ upřesnil kastelán Tomáš Dostál.

Letošními lákadly jsou zpřístupněné podzemí, věž i venkovní výstava

Návštěvníci hradu v Chebu se mohou letos těšit na nový prohlídkový okruh barokním podzemím, které bylo krátce otevřeno již v závěru loňské sezóny. Jedná se o několikasetmetrový spletitý labyrint kasemat z přelomu 17. a18. století.

Chebský hrad

Ještě před letními prázdninami se otevře i další dosud nepřístupná část hradního areálu - středověká věžička, která se nachází v předhradí. „Jedná se o jednu z posledních středověkých věží v Chebu, která se navíc dochovala v téměř původní podobě. Z původních střílen si návštěvníci budou moci prohlédnout podhradí i okolí Chebu. Po dokončení rekonstrukce bude zpřístupněn také jihovýchodní bastion hradu,“ doplnil místostarosta Tomáš Linda.

Připravuje se i nová expozice nazvaná Řemeslné dílny. „Představena zde budou dobová řemesla z období baroka. Půjde o exteriérovou expozici, která se bude nacházet v prostoru u východní hradby,“ dodal Tomáš Dostál.

V dubnu je hrad otevřen denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio