Obsaď a žij, říkají squatteři a hájí se: Domy vlastní spekulanti

10. duben 2014

Squatů ve velkých městech přibývá. Ne úplně bez následků: dnes začne soud se squattery, kteří obsadili dům v pražské Neklanově ulici loni v září.

„Centrum Prahy se stává městem duchů. Obsazováním objektů jim chceme dát nový život,“ vysvětlil v Ranním Plusu motivaci squatterů Ivo Mathé z iniciativy Obsaď a žij.

Obsazení domu v Neklanově ulici bylo výrazem podpory jeho posledního nájemníka Jiřího Kubalíka, uvedl aktivista.

„Zákon nám umožňuje sankcionovat pouze vlastníka domu,“ řekl ředitel odboru památkové péče pražského magistrát Jiří Skalický.

Podle Mathého je hlavní otázkou, proč je tolik objektů prázdných, zvlášť v centru Prahy. „Je to spekulativní kapitál nakoupený v 90. letech,“ tvrdí.

„V té době se velké množství se nakoupilo ke spekulativním účelům,“ souhlasí Skalický. „Na to jako památkáři nemáme žádné legislativní páky.“

Přesto je patrný vývoj k lepšímu, doufá ředitel odboru: „Vzniká mnoho projektů s novými majiteli a investory, kteří přicházejí s novými záměry na využití budov.“

Squatting má pejorativní zabarvení, stěžuje si aktivista. „Každý bezdomovec nebo narkoman je považován za squattera,“ řekl Ivo Mathé z iniciativy Obsaď a žij.

autoři: rkr , oci
Spustit audio