FOTO: Jak se změnilo pražské Václavské náměstí? Od zabláceného tržiště k výstavnímu bulváru

17. duben 2014

„Pojďme dát Václavské náměstí konečně dohromady,“ vybízí architekt a urbanista Petr Kučera, podle kterého se náměstí během uplynulých dvou století měnilo dynamicky každých dvacet až třicet let. A na to má upozornit výstava Příběh Václavského náměstí, kterou organizuje. „Veřejný prostor se mění, není nač čekat,“ říká architekt v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Václavské náměstí bylo po celých pět století tržištěm, až s přesunem trhů do tržnic začalo plnit reprezentativní funkci. „Stromořadí, osvětlení, místo tržiště reprezentativní bulvár – to byla nejvýraznější koncepční změna,“ vysvětluje Petr Kučera.

Poukazuje také na to, že samotným centrem města bylo dříve Staroměstské náměstí. „Až do 20. století žíla více spodní část Václavského náměstí od Vodičkovy ulice k Jindřišské ulici a Můstku. Horní Václavské náměstí bylo na periférii,“ nastiňuje s tím, že spodní část náměstí těžila z blízkosti Starého Města, kde byla lepší zástavba, honosnější domy a obchodní ruch.

Čtěte také

Tou největší proměnou prošlo Václavské náměstí v době první republiky, kdy se stalo její výkladní skříní. „Padesátá léta už náměstí nemění, práce se přesunuly do podzemí – první podchod, vestibuly metra. Koncepce mizí a rozplývá se do dílčích nekoncepčních kroků,“ popisuje.

Výstavu Příběh Václavského náměstí zorganizoval architekt Petr Kučera

Věděli jste, že se pod hotelem Jalta nachází atomový bunkr? A že na Václavským náměstím kdysi tekl potok? A jak vůbec má žít architektonicky moderní metropole? I to jste mohli slyšet mezi 10 a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio