V Sokolově mají dvě nová hřiště na pouliční cvičení

10. duben 2014

Po vzoru udatných Sparťanských vojáků teď můžete cvičit v Sokolově. V areálech Baníku a Bohemia jsou totiž nově umístěné stroje, kde Vám k posilování stačí vlastní váha. Metodu doporučují i odborníci. Je ale třeba myslet na správný postup.

Hřiště si mezi prvními vyzkoušel karlovarský fotbalista Lukáš Berger. „Tady může cvičit kdokoliv, protože každý se dokáže chytnout tyče a přitáhnout se. Posilovat se dá kompletně celé tělo. Je to přírodní cvičení. Člověk zvedá jen svojí váhu. Určitě bych chodil radši sem než do posilovny,“ tvrdí Berger.

Na nářadí se pracuje na principu kalisteniky. To znamená, že zátěž tvoří vaše vlastní tělo. Metoda cvičení vznikla už ve starověkém Řecku a údajně svou kondici takto zocelovali i Sparťané. Tento způsob cvičení, navíc venku na čerstvém vzduchu uznává a doporučuje i fitness trenér a MMA zápasník Tomáš Kužela.

„To je první výhoda, že nemusíte utrácet a platit za fitness. Druhá výhoda toho cvičení s vlastní váhou je to, že člověk šetří kloubní aparát. Není to jako u těch izolovaných cviků, kdy tam taháte těžké váhy. Kolikrát jste nerozvičení a za studena ty klouby opravdu trpí. Třetí věc je ta, že cvičením vlastní váhou rozvíjíte motoriku celého těla, rovnováhu, což je vlastně gymnastika a průprava do všech sportů,“ říká Kužela.

Možnost zacvičit si venku a takhle užitečně vítají i Sokolované. „Lidi hodně chodí ven, třeba jen tak si zaběhat. Takže tohle je ideální. Já bych rozhodně upřednostnila cvičení na čerstvém vzduchu než někde v uzavřené posilovně. Určitě to dneska s přítelem půjdeme vyzkoušet,“ chválí si Renata Dolejšová.

Svá úskalí takové sportování mít ale může. Podle Tomáše Kužely je dobré znát základní pravidla takového posilování. „Laik neví, jak má cvičit. Můžete si třeba natáhnout sval nebo spadnout a poranit si páteř. Vždycky je lepší se poradit s někým zkušeným anebo si aspoň přečíst nějakou příručku, popřípadě se podívat na internet,“ doporučuje Kužela.

Sokolov uvažuje, že hřiště s kalistenickým nářadím rozšíří i pro seniory. Něco podobného už se nachází například v areálu Klidného stáří v Hornické ulici. Další venkovní posilovny by mohly vyrůst třeba na sídlišti Michal.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio