Tři klíčové ulice, tři hlavní tahy v Havlíčkově Brodě jsou rozkopané

10. duben 2014

Řidiči projíždějí Havlíčkovým Brodem s omezeními a v případě Žižkovy ulice dokonce neprojedou vůbec. Toto pondělí začaly opravy i na Lidické ulici – na hlavním přivaděči od Jihlavy.

Zúžení průtahu Havlíčkovým Brodem způsobilo až dvoukilometrové kolony. Radnice proto nabádá řidiče, aby se Brodu raději úplně vyhýbali. Dopravní zácpy se mezi obyvateli Havlíčkova Brodu staly v posledních dnech hlavním tématem hovoru. Někteří dokonce začali jezdit do práce na kole, nebo chodí raději pěšky, protože projet centrem města znamená dlouhé desítky minut čekání.

„Ona veřejnost celou situaci vnímá, že to připravovala parta diletantů, ono tomu tak není, těch výrobních porad byly desítky,“ hají postoj města havlíčkobrodský radní pro dopravu Libor Honzárek. „My jsme velmi dobře analyzovali tu situaci, věděli jsme, že budou fronty, ale já osobně si myslím, že nic víc jsme udělat nemohli.“

Faktem je, že tři velké opravy silnic dělají v Havlíčkově Brodě ve stejném termínu. Otázkou tedy zůstává, zda pracovníci odboru dopravy a Ředitelství silnic a dálnic celou věc nepodcenili, když sestavovali harmonogram prací. Podle Libora Honzárka je to však pouze souhra hloupých náhod. „V loňském roce měla být zahájena první etapa na Lidické ulici, bohužel došlo na to, co je dneska nešvarem ve stavebnictví - k odvolávání se firem a až teprve na začátku roku bylo rozhodnuto o tom, která vyhrála. Takže místo loni, kdy už mohla být část Lidické hotova, tak se to přesunulo až na letošní rok.“

Obyvatelé Havlíčkova Brodu se jen děsí, co nastane, až začne letní turistická sezona a k běžným motoristům se přidají ještě dovolenkáři. Už teď dopravě ve městě přitěžují i kamiony, které se snaží objet omezení na dálnici D1. Řada řidičů však netuší, že na Císařské cestě – na silnici I/38 v centru Havlíčkova Brodu - narazí na podobné omezení, jako je na dálnici D1.

„Hlavní problém je ale v tom, že v Havlíčkově Brodě - jednom z největších měst na I/38 není obchvat. Kdybychom ho měli, tato situace mohla být úplně v jiných dimenzích,“ uzavírá Libor Honzárek.

autor: Michal Malý
Spustit audio