Nový solární letoun se vydá na cestu kolem světa

11. duben 2014

Po úspěšných letech stroje Solar Impulse, který překonal vzdálenost z Madridu do Maroka a přeletěl napříč celé Spojené Státy, se jeho tvůrci soustředili na vývoj jeho dokonalejšího solárního nástupce. Letoun Solar Impulse 2 byl právě dokončen a příští rok s ním dva piloti plánují obletět celý svět.

Oba dva letouny patří k těm vůbec nejefektivnějším strojům, které kdy vzlétly do vzduchu. Není divu, protože přísun energie ze Slunce není celkově příliš velký a proto je nutno dobře využít každý watt takto poskytnutého výkonu. Čtyřmotorový Solar Impulse 2 (s typovým označením HB-SIB) je vlastně o něco větší, výkonnější a dokonalejší verzí svého předchůdce. Má rozpětí křídel 72 metrů, čímž se vyrovná dopravnímu letadlu Airbus A380, avšak je přitom nesrovnatelně lehčí - váží pouhých 2300 kilogramů, tedy zhruba stokrát méně.

Základním stavebním prvkem trupu a křídel je velmi lehká, dutá a vrstevnatá struktura podobná plástvi. Ta je vytvořena z pevných, uhlíkem vyztužených polymerních vláken. Na jeden metr čtvereční plochy křídel tak připadá pouze 25 gramů jejich hmotnosti - což je třikrát méně než v případě listu obyčejného papíru. Křídla a trup letounu jsou na svrchní ploše pokryta přes 17 tisíci fotovoltaickými články o ploše 270 metrů čtverečních.

Piloti Bertrand Piccard (nalevo) a Andre Borschberg

Cílem konstruktérů bylo, aby letoun mohl ve vzduchu bez přistání vydržet nepřetržitě po dobu aspoň 120 hodin, tedy 5 dní. Pokud všechny letové testy solárního letounu druhé generace dopadnou dobře, měl by se stroj vydat na svou cestu kolem světa někdy v březnu příštího roku. Jeho dva piloti, Bertrand Piccard a Andre Borschberg, s ním plánují odstartovat z oblasti Perského zálivu směrem na východ.
Cestu kolem světa si piloti rozdělí do několika zhruba pětidenních přeletů o délce několika tisíc kilometrů, protože let kolem světa bez mezipřistání by stroj nezvládl. Během jednoho takového přeletu se musejí dostat z Číny do Spojených států a během dalšího přeletět Atlantik ze Spojených Států do Evropy. Cestovní rychlost se bude pohybovat kolem 70 kilometrů za hodinu (při souhrnném výkonu motorů 75 koňských sil) a celá cesta bude trvat asi několik měsíců.

Parametry letounu Solar Impulse 2

Projekt letadel řady Solar Impulse vede člen slavné švýcarské rodiny vynálezců a dobrodruhů Bertrand Piccard. Už v roce 1999 se osobně zúčastnil jiného rekordního letu kolem světa (bez přistání), v balónu s názvem Breitling Orbiter 3. Bertrand je vnukem legendárního tvůrce prvního stratosférického balonu i prvního batyskafu na světě Augusta Piccarda.

Zdroje: Phys.Org, RT.com, Inhabitat, Solar Impulse 2

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio