Hákový kříž na obálce prodává, říká ke Knize roku Pavel Janoušek

9. duben 2014
Liberatura

Knihou roku se letos stala publikace Průvodce protektorátní Prahou Jiřího Padevěta, a vystřídala tak v hlavní kategorii soutěže Magnesia Litera po čtyřech letech českou prózu. Je protektorátní průvodce tak skvělý, nebo je česká próza tak slabá?

„Odborníci zareagovali velmi podobně, jak reaguje česká veřejnost: zaujala je kniha tématem, které je komerčně úspěšné; je obecně známo, že knihy, které se týkají druhé světové války, fašismu a na jejich obálce je Hitler nebo hákový kříž, se prostě prodávají lépe,“ vysvětloval v Liberatuře literární historik a teoretik Pavel Janoušek úspěch Jiřího Padevěta s tím, že toto téma je pro čtenáře dráždivé a přitažlivé. „Zvláštní je, že funguje lépe v literatuře faktu než v beletrii, tam jako by to téma už bylo mnohdy vyčerpané.“

Komu přál vítězství Pavel Janoušek a jaký je podle něj smysl literárních cen? Poslechněte si celou Liberaturu, ve které zazněly i krátké rozhovory s některými vítězi letošních Liter:

03098176.jpeg

Magnesia Litera 2014 Kniha roku 2014: Jiří Padevět: Průvodce protektorátní Prahou (Academia) Próza: Emil Hakl: Skutečná událost (Argo) Poezie: Kateřina Rudčenková: Chůze po dunách (fra) Kniha pro děti a mládež: Ondřej Buddeus, David Böhm: Hlava v hlavě (Labyrint) Literatura faktu: Jiří Padevět: Průvodce protektorátní Prahou (Academia) Nakladatelský čin: Velké dějiny zemí Koruny české (Paseka) Překladová kniha: Péter Esterházy: Harmonia caelestis (z maďarštiny přeložil Robert Svoboda, Academia) DILIA Litera pro objev roku: Jan Trachta: Tichý dech (Paseka) Kosmas Cena čtenářů: Zdeněk Svěrák: Po strništi bos (Fragment)

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.