OSN chce konec fosilních paliv. Náhradní technologie máme, říká expert

14. duben 2014

Svět musí rychle přejít od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie. Takový je závěr zprávy mezivládního panelu OSN o řešení klimatických změn.

“Přechod od fosilních paliv je nepochybně nutný, ale netlačme na pilu,” řekl v Ranním Plusu šéfredaktor serveru Akademon.cz Ondřej Dvořák.

Klára Sutlovičová, koordinátorka arktické kampaně Greenpeace připomněla: “Zpráva navrhuje postupný přechod. Náhradní technologie i čas zbavit se fosilních paliv máme.”

O náklady na tyto změny by se měly podle zprávy podělit ekonomicky a průmyslově silné země. “Například Čína s 22% podílem na světových emisích je považovaná za hlavního viníka,“ uvedla aktivistka.

Podle Dvořáka vědci spojení s mezivládním vládním panelem představují určitý názorový proud. “Vlastní data neprodukují, ale shromažďují je a interpretují.”

Tvrzení o změně klimatu vycházejí z počítačových modelů. Zatím ale nedokázaly předpovědět situaci uplynulých 13 let, míní šéfredaktor a ptá se:

“Jak máme věřit závěrům modelu, který předpovídá situaci za 50 let, když nepředpoví situaci příští rok?”

Modely sledují dlouhodobé trendy. “To, že neumí predikovat počasí v příštím roce, bych jim za vinu nedávala,” reagovala Klára Sutlovičová z Greenpeace.

autoři: rkr , oci
Spustit audio