V krajském kole dějepisné soutěže zvítězili karlovarští gymnazisté

14. duben 2014

Dějepisná soutěž studentů gymnázií organizovaná Gymnáziem Cheb je řadu let největším setkáním mladých historiků z Čech i ze Slovenska. Díky mimořádnému zájmu škol se minulý týden poprvé uskutečnila krajská kola v 22 krajích obou zemí. Nejlépe se v našem regionu dařilo družstvu karlovarského gymnázia.

Na druhém místě v krajském kole skončilo Gymnázium Sokolov, třetí se umístili gymnazisté z Aše. Do krajských kol se přihlásilo 262 gymnázií z obou republik. Postoupilo celkem 75 gymnázií, která se utkají 20. listopadu 2014 v Chebu.

„Studenti soutěžili ve znalostech období první a druhé Československé republiky, tedy od 28. října 1918 do 15. března 1939. Záštitu nad Dějepisnou soutěží studentů gymnázií pravidelně přebírají nejvyšší ústavní činitelé České i Slovenské republiky,“ vysvětlil organizátor soutěže Miroslav Stulák.

V průběhu soutěže studenti prezentují v písemných testech své vědomosti, které svou hloubkou v dobrém slova smyslu šokují přítomné vysokoškolské pedagogy.

„Naše gymnázia během jednotlivých ročníků dokázala držet krok s konkurencí, což svědčí o velmi dobré úrovni výuky dějepisu na těchto školách, ale i o zájmu studentů orientovat se v historických souvislostech,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast školství Václav Sloup.

V posledních ročnících se dařilo zapojovat do otázek 4. kola prostřednictvím velkoplošné obrazovky významné osobnosti Čech i Slovenska, mezi nimiž byli například známí umělci, lékaři, sportovci i politici.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio