Po mírné zimě se otevřelo jáchymovské podzemí

14. duben 2014

Štola číslo 1, která je součástí naučné stezky Jáchymovské peklo, se díky letošní mírné zimě otevřela o měsíc dříve. Návštěvníci si mohou hornickou památku prohlédnout již od čtvrtka 10. dubna.

Jáchymov patří mezi nejvýznamnější česká hornická města. Díky těžbě stříbra zažil obrovský vzestup zejména v 16. století. Stříbrné jáchymovské tolary, které tu razil šlechtický rod Šliků, pak daly dokonce jméno amerických dolarům. Jednou s významných památek tohoto starobylého hornického města je i štola číslo 1.

Štola, kterou vyrazili horníci v rámci rozsáhlých průzkumných prací v letech 1952 – 1953, dosahuje délky 230 metrů. Jedna z jejích bočních chodeb protíná v minulosti těženou stříbronosnou žílu Evangelist. Práce na zpřístupnění štoly proběhly v letech 2006 – 2008.

Návštěvníci štoly se mohou těšit na expozici důlní techniky, ve které nechybí důlní vozíky, vrtáky apod. V roce 2012 se pak podařilo vyčistit a zabezpečit i starší důlní díla z dob stříbrné horečky z přelomu 15. a 16. století.

Štola je otevřena od středy do neděle. Prohlídky probíhají vždy od 10 do 16 hodin. Kapacita štoly je omezena na 20 osob. Více informací získáte na těchto internetových stránkách.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio