Richard Seemann: Merkelová mezi Obamou a Putinem

14. duben 2014

Současné postavení německé spolkové kancléřky při zostřující se mezinárodní situaci kolem Ukrajiny připomíná plavbu mezi Charybdisen a Skyllou. Jako jediná vedoucí politička západního světa má vedle Obamy přímé spojení s Kremlem.

Proti Bílému domu má nejen jazykovou výhodu, ale navíc jako bývalá funkcionářka východoněmeckého svazu mládeže dovede dešifrovat význam slov bývalého komsomolce. Proto také opatrně váží informaci, kterou obdržela od Vladimira Putina, který ji ubezpečil, že ruská vojska se stahují od východních hranic Ukrajiny.

Angela Merkelová se opatrně vyjadřuje, protože považuje za prvořadé udržet přímé spojení s ruským prezidentem, aby mohla využít možnosti deeskalovat krizi a situaci vyřešit diplomatickými prostředky.

Jak poukazují němečtí odborníci na zahraniční politiku, jestřábi jsou nejen v Moskvě, ale také v NATO. Zejména podle jejich názoru její generální tajemník Rasmussen, kterému končí jeho funkční období, by rád vstoupil do dějin jako muž, který se rozhodným způsobem vzepřel Rusku.

Zahraničně politický expert, sociální demokrat Niels Annen, prohlásil, že Rasmussen sleduje jen své zájmy a vymknul se jakékoliv kontrole. Přitom naznačování možnosti angažovat NATO směrem do Ukrajiny a Gruzie je pro Rusko rudým hadrem.

Čtěte také

Německá kancléřka na druhé straně opatrně postupuje i v případě vztahů se Spojenými státy. Ukázalo se tak v souvislosti se zahájením práce vyšetřovacího výboru Bundestagu k aféře americké NSA. Kamenem úrazu se stala jeho snaha pozvat Edwarda Snowdena jako klíčového svědka na jeho zasedání.

Poté, co vyhlásil ochotu se dostavit do Berlína ze svého ruského azylu, byl ze strany spolkového kancléřství vyvinut tlak, aby se tak nestalo v zájmu nenarušení květnové návštěvy Merkelové ve Washingtonu. V důsledku toho odstoupil předseda výboru, křesťanský demokrat Clemens Binninger.

Vedoucí němečtí politici varují před tvrdým postupem Západu proti Moskvě a zdůrazňují, že ukrajinskou krizi lze řešit pouze za spolupráce s Ruskem. Spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble po setkání vedoucích finančníků a průmyslníků ve Washingtonu prohlásil, že nemá smyslu hovořit o nových sankcích proti Moskvě, protože Ukrajina je dnes největším rizikem pro světovou konjunkturu.

Ministr zahraničí Frank Walter Steimeier, který zavítal v pondělí do Pekingu, je přesvědčen, že čtvrteční setkání vedoucích politiků Ruska, Ukrajiny, USA a Evropské unie v Ženevě zabrání tomu nejhoršímu.

Situace se vzhledem k posledním událostem ve východní Ukrajině tak zostřila, že Západ s Východem ji musí společně vyřešit. Věřím, že tento názor se prosadí i v Moskvě, prohlásil Steinmeier.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.