25 let od tragédie na Hillsborough: Pozůstalí stále bojují za spravedlnost

15. duben 2014

Přesně 15. dubna 1989 vyrazily tisíce fanoušků fotbalového Liverpool FC na pohárový zápas do Sheffieldu. Semifinále FA Cupu proti Nottinghamu Forrest pro ně mělo být svátkem. Ze zápasu se však stalo trauma několika generací.

96 příznivců Liverpoolu se totiž v přeplněném sektoru nechvalně proslulého stadiónu Hillsborough umačkalo k smrti. I po čtvrt století se za tragédií stále nedá udělat tlustá čára. Soudní dohra je vlastně na samém začátku.

„Byl jsem tehdy na domácím zápase Arsenalu v sektoru North Bank a nemohl jsem uvěřit, jaké drama se v Sheffieldu odehrává. Všichni jsme měli u ucha tranzistorová rádia a poslouchali rozhlasový přenos,“ vzpomíná známý fotbalový novinář z deníku Daily Mirror John Cross.

„Bylo to zničující odpoledne, kdy nikoho vůbec nezajímalo, co se děje na hřišti. Lidé v Anglii, kteří mají rádi fotbal, vědí, kde byli, když se dozvěděli o Hillsborough. Úplně vidím sám sebe, kde přesně stojím na tribuně a koukám na trávník,“ popisuje.

Ostudné, hodnotí pozůstalí jednání policie

Co po tragédii následovalo, tedy úmyslné změny policejních výpovědí, bariéra mlčení ze strany politiků a snaha zamést neštěstí pod koberec, by odpovídalo spíš postupu totalitního režimu než demokratické Británii konce 20. století.

Nejmladším fanouškem, který v sheffieldských ochozech našel smrt, byl teprve desetiletý Jon-Paul Gilhooley, bratranec dnešní velké hvězdy Stevena Gerrarda. I mrtvolu malého Jona-Paula nechala policie testovat na přítomnost alkoholu, aby mohla vyvrátit lživou konstrukci o řádící mase opilých příznivců, kteří na zápas dorazili pozdě a bez lístků.

I zacházení s rodinami obětí bylo naprosto ostudné. Na vlastní kůži to pocítila dnešní předsedkyně Sdružení na podporu rodin obětí z Hillsborough Margaret Aspinallová. Ta v ochozech stadiónu, který už několik let neodpovídal bezpečnostním předpisům, ztratila 18letého syna Jamese.

Za neštěstí se omluvil i premiér David Cameron

„V neděli jsem se pro syna vydala, chtěla jsem ho přivézt zpátky domů, kde ho všichni milovali. Nechtěla jsem ho nechávat uprostřed toho zla. V márnici nás zavedli do místnosti s prosklenou stěnou. Řekla jsem jim, že chci dovnitř, že chci obejmout svého syna a říct mu, že je tady máma. Najednou se odněkud ze strany ozval ten strašný hlas s tím, že teď už patří koronerovi,“ nastiňuje.

I za takový bezcitný přístup se skoro čtvrt století po tragédii rodinám obětí omluvil britský premiér David Cameron: „Omlouvám se za dvojí nespravedlnost. Za tu v podobě samotné otřesné události, selhání státu, který neochránil jejich drahé, ale také za neomluvitelný fakt, že se rodiny nemohly dozvědět pravdu. Pak za nespravedlnost v podobě snahy zostudit oběti v tom smyslu, že si za svou smrt v podstatě mohly samy.“

Spravedlnost konečně prozřela

Tuhle konstrukci pomáhal v roce 1989 vystavět hlavně ostrovní bulvár. V házení špíny na fanoušky Liverpoolu se předháněl především The Sun, který mnoho obyvatel Liverpoolu od té doby bojkotuje.

Syn Margaret Aspinallové James, který na Hillsborough zemřel

„Z těchto novin se takzvaná pravda o Hillsborough roznesla do celého světa. Velká část celé té nespravedlnosti, kterou jsme cítili, jde na jejich konto,“ říká mi Margaret Aspinallová. „Nechci se nikoho dotknout, ale lidem se dá tak snadno vymýt mozek. Přesně to tehdy média udělala. Jakmile se to stane, je těžké změnit něčí názor,“ domnívá se.¨

Díky zprávě vyšetřovací komise, která prošla desítky tisíc stran dlouho utajovaných dokumentů, se teď konečně rozběhlo nové soudní vyšetřování neštěstí. Šetření má na krku i samotná policie, jejíž prestiž kvůli Hillsborough pořádně utrpěla.

Margaret Aspinallová, která 25 let bojuje za spravedlnost pro svého Jamese a dalších 95 mrtvých fanoušků, ale rozhodně nepolevuje. Řada právních bitev kolem Hillsborough, jako třeba soukromé žaloby, vlastně ještě ani nezačala. Spravedlnost však po čtvrt století konečně prozřela.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio