La Sieste du Dromadaire: Tango from a Dromedary Point of View

16. duben 2014

Tam, kde končí tango, začíná hudba belgické skupiny La Sieste Du Dromadaire, v překladu Dromedárova siesta. Vedoucí skupiny je velmi talentovaná Ananta Roosens, která hraje na trubku, housle a je autorkou veškerého repertoáru. Její skladby navazují na odkaz skladatelů nového tanga, kteří žánr přenesli z tanečních sálů na podia vážné hudby.

Ananta Roosens ale přidává něco navíc – někdy to jsou africké perkuse, jindy aranžérské postupy obvyklé v jiných hudebních kulturách. Sestavu dotváří kytara, basa a perkuse – a jejím ústředním nástrojem je samozřejmě bandoneon, knoflíková harmonika, která stála u zrodu argentinského tanga před sto lety.

Hraje na něj Santiago Cimadevilla – hudebník původem z Buenos Aires, který poté, když se přestěhoval do Holandska, vystudoval Rotterdamskou konzervatoř – podobně jako Ananta Roosens. Ta se po dokončení školy zajímala o flamenco, jazz i o hudební styly z Brazílie, Indi a Kuby – ale nakonec se soustředila na tango a založila skupinu La Sieste du Dromadaire.

Skupinu Dromedárova siesta vede Belgičanka Ananta Roosens. Ta ovládá vedle trubky a houslí i kuriózní nástroj, který vypadá jako housle, opatřené plechovým trychtýřem. Někdy se mu říká kornetové či stroh housle, a používaly se počátkem 20. století, Plechový trychtýř se uplatnil jako primitivní zesilovač a housle se tak mohly uplatnit vedle hlasitějších nástrojů. Zasáhly i do vývoje tanga, ve 20 letech na ně v Buenos Aires hrál Julio de Caro, významný kapelník, používal je i Tom Waits – a takhle znějí ve skladbě Violín Corneta, kterou napsala Ananta Roosens.

Významnou inspirací byl pro Anantu Roosens argentinský skladatel Astor Piazzolla, považovaný za vynálezce nového tanga. Jeho skladby z druhé poloviny 20. století vstoupily do dějin vážné hudby a ovlivnily několik generací skladatelů. Piazzollův vliv je zřejmý i z následující skladby, s níž Ananta Roosens získala druhé místo v cenách Cafe Tango ve Stuttgartu, jmenuje se Todo Fugaz.

Výběr z obsahu CD:

Tucu-Tucu SuperstarEl Tanguro (Al) Violín CornetaAltura TortugaTodo FugazKablamoYerba Turca

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Ananta Roosens

Spustit audio