Zámecké valy pardubického zámku hlídá dvacet pávů. Nocují v koruně staré lípy

17. duben 2014
Česko – země neznámá

Na místě dnešního renesančního zámku stál v Pardubicích už na konci 13. století gotický hrad. Moravský velmož Vilém z Pernštejna si ho ale na konci 15. století nechal přestavět k obrazu svému. Z hradu se stal důkladně opevněný vodní zámek. Během třicetileté války měl však namále, ale nakonec Švédi odtáhli s nepořízenou směrem na Kunětickou horu.

Když zámecké valy přestaly plnit svoji vojenskou roli, lidé na nich vysázeli ovocné stromy. Na začátku 19. století jich tu rostlo kolem 1.600. Dnes se přírodovědec Východočeského muzea Vladimír Lemberk snaží spolu s kolegy o znovuobnovení výsadby starých odrůd ovocných stromů.

Zámecké valy jsou příjemnou a klidnou oázou zeleně ve středu průmyslového města. Uvnitř zámeckých hradeb, které jsou otevřeny pro veřejnost každý den od 10 hodin, žije na padesát druhů zákonem chráněných živočichů, zejména zpěvného ptactva. Svůj domov tu našel i divoký zajíc a starý lišák. Nedávno se sem zatoulala dokonce nutrie z řeky Chrudimky. Ta ovšem musela být odchycena a vrácena zpět do vodního toku.

Stará lípa s pávem na nádvoří

Návštěvníky láká na zámecké valy v Pardubicích také dvacítka ochočených pávů, kteří si našli místo k odpočinku v koruně staré lípy přímo na nádvoří. Ve večerních hodinách se naskýtá skutečně kuriózní obrázek tohoto stromu, na kterém spí všech dvacet pávů, mezi nimi i několik zcela bílých. Dalším zpestřením na procházce po zámeckých valech je výběh s holandskými kozami, které si můžete pohladit.

Raritou je také zdejší lipová alej. V dutinách prastarých stromů se zabydlel vzácný brouk páchník hnědý. Proto je tato alej chráněná. Oblíbené jsou i stopadesátileté moruše díky svým sladkým plodům, kterými jsou v červnu doslova obalené.

Krmení pávů

Na pardubickém zámku mají otevřeno celoročně mimo pondělí od 10 do 18 hodin. Vstupné je 50 korun do celého areálu.

autor: jsl
Spustit audio