Víte, na jaké odškodnění máte nárok při pracovním úrazu?

17. duben 2014

Na pracovišti vás před ostatními kolegy seřve šéf, nespravedlivě vás obviní a poníží, až vás v důsledku toho postihne infarkt myokardu. I toto je příklad, i když velmi hraniční a málo pravděpodobný, kterému se říká pracovní úraz. Vyvrtnutý kotník cestou do práce nebo jízda po zábradlí na pracovišti s následným pádem, ale rozhodně do kategorie pracovních úrazů už nepatří. Nejenom na to, co je a co už není pracovní úraz, jsme se v pořadu Třináctka Plus ptali JUDr. Jiřího Hartmanna.

Podle advokáta Jiřího Hartmanna se na pracovní úraz pohlíží vždy jen v souvislosti s výkonem naší práce, tedy většinou na pracovišti a v pracovní době, případně i jinde, kam jsme byli vysláni naším zaměstnavatelem. Například zlomená noha při lyžování v rámci víkendového teambuildingového kurzu je pracovním úrazem, ale rozbitá hlava po pádu na dlažbu na té samé akci večer po pár sklenkách vína už pracovním úrazem není. Kde je alkohol, není nárok na odškodnění.

"Dříve se pracovní úrazy řešily podle zákoníku práce tzv. bodovou vyhláškou. Nový občanský zákoník tuto bodovou vyhlášku zrušil, ale zákoník práce na ni přesto odkazuje, což je paradoxní situace. Je to takový český Kocourkov a nyní je to ještě komplikovanější, než bylo", konstatuje doktor Hartmann.

"Až soudní praxe bude postupně tuto legislativní chybu řešit. Nová metodika od Nejvyššího soudu by měla odškodňovat podle pravidel slušnosti," dodává.

Jaké jsou nároky na odškodnění pracovních úrazů?

  1. Za ztrátu na výdělku - rozdíl částky mezi výplatou a nemocenskou

  2. Tzv. bolestné

  3. Za ztížení společenského uplatnění - může být velmi vysoké, hlavně v trvalých následcích, nemožnosti dál vykonávat původní práci nebo v případě že dostaneme výpověď- zde je minimální odstupné až do výše 12-ti násobku platu (klidně i 20 miliónů)

  4. Náhrada nákladů vynaložených na léčení (rehabilitace apod.)

  5. Náhrada věcné škody (např. nabourané auto při služební cestě) 

U pracovních úrazů s následkem smrti se k výše napsaným náhradám přidává dlouhodobá renta nejbližším pozůstalým (manžel, děti), náklady na pohřeb apod. I když by se zde mohlo zdát, že peníze jsou s ohledem na smrt nicotné, je důležité, aby rodina neklesla pod svoji životní úroveň.

Podrobnosti se dozvíte v pořadu Třináctka Plus z 17. dubna 2014.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.