Víte, za jak dlouho po vypití jednoho piva můžete bez obav sednout za volant auta?

21. duben 2014

Velikonoční pomlázka bez štamprličky něčeho ostřejšího? V mnoha regionech naprosto nepředstavitelná věc. Jenže, co když pak musíme sednout za volant? Samozřejmě ideální je alkohol odmítnout, ale to není vždycky jednoduché.

Velikonoce a alkohol patří tak nějak k sobě, tušíte, za jak dlouho po vypití jednoho piva můžete usednout za volant? „Já před jízdou nepiju, protože se mi zabil kamarád, ale myslím, že jsou to tak tři hodiny. To netuším, ale takovou deci a půl si po knedlu dám a říkám si, že do dvou hodin by to mělo být pryč. Mám pocit, že člověk s vyšší hmotností alkohol odbourává rychleji.“

Ale nezáleží jen na hmotnosti a pohlaví, rychlost vyprchání alkoholu z krve ovlivňuje kupodivu i psychickém a fyzickém rozpoložení. Podle primáře soudního lékařství pražské nemocnice na Bulovce docent Michala Berana je důležité také to, co a jak člověk jí. „Když člověk pije nalačno, tak se alkohol vstřebá během půl hodiny. Při lehce naplněním žaludku do hodiny, při středně naplněném žaludku hodina a půl, a když člověk hodně jí, tak alkohol ukončuje vstřebání až třeba za hodinu a půl až za dvě.“

Čtěte také

Ale tyto časy jsou pochopitelně násobeny množstvím a kombinací vypitého alkoholu. Podle orientačních tabulek Besipu například dvě dvanáctky odbourá muž za zhruba 4 hodiny, zatím žena potřebuje ještě další dvě. A tak je lepší za volant raději nesedat, protože alkohol zpomaluje reakce řidiče, což nezřídka mívá fatální následky. O velikonocích jsou tak policejní kontroly na alkohol častější, a jak přibližuje nadstrážmistr Tomáš Opálka, v případě pozitivního výsledku se měření dělá až třikrát.

„Mezi měřenými hodnotami nesmí být rozdíl být rozdíl deseti procent. Pokud by byl ve všech třech měření rozdíl větší, než deset procent, musí se u řidiče dělat odběr biologických materiálů z důvodu prokázání u přestupkového řízení nebo u soudu,“ říká Tomáš opálka.

Pro potrestání ovšem stačí výsledek dechové zkoušky, nad 0,3 promile dostane řidič sedm bodů a pokutu od deseti až do 50 tisíc korun. Policisté bohužel nemůžou zkontrolovat všechny řidiče, ale ten pod vlivem alkoholu se většinou sám prozradí. „Nesvítí, není připoutaný, telefonuje, tím na sebe upoutá a tím mi přijdeme na alkohol. Člověk vždycky udělá nějakou chybu a ani si to neuvědomí,“ upozorňuje Tomáš Opálka. A to je hlavní problém řidičů pod vlivem alkoholu, neuvědomují si, že nemají situaci pod kontrolou.

autor: evk
Spustit audio