Návrh vlády nepřinese úsporu, myslí si Jaromír Gajdáček ze Svazu zdravotních pojišťoven

Ministerstvo zdravotnictví se chystá ořezat peníze zdravotních pojišťoven. K čemu to povede? „Pojišťovny dělají vše, aby provozní náklady byly maximálně využity,“ tvrdí Jaromír Gajdáček, prezident Svazu zdravotních pojišťoven.

Snaze o snižování provozních nákladů čelí zdravotní pojišťovny už poněkolikáté. „Procento spadlo z 10 % provozních nákladů na 7 % a poté na současných 3,5 %,“ vypočítává Jaromír Gajdáček v úvodu rozhovoru s moderátorem Martinem Veselovským.

„Nelíbí se mi, že jsme házeni do jednoho pytle,“ upozorňuje na rozdíl v provozních nákladech VZP a zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. „Náš systém je nejlevnější ve srovnání s evropskými státy,“ dodává.

Čtěte také

„Minulý rok jsme měli nižší náklady než předchozí rok. Bylo by fér spočítat, jaké částky dosáhneme v letošním roce,“ zamýšlí se a upozorňuje, že úspor se dosáhne i bez opatření ze strany vlády.

Vláda navíc navrhuje, aby pojišťovny odkryly všechny smlouvy uzavřené s poskytovateli zdravotní péče. Vadilo by to zdravotním pojišťovnám? A v čem vidí Jaromír Gajdáček největší problém českého zdravotnictví?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio