Český lék zjednoduší život lidem nakaženým HIV

Léčení lidí nakažených virem HIV či trpících AIDS se zjednoduší také díky českým vědcům. Umožní to kombinovaný preparát Truvada. A právě jeho součástí je lék Viread, který vyvinul český tým docenta Antonína Holého z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Truvada je kombinací léků, takže díky české tabletce klesne počet léků, které nemocní musejí každý den polykat. Nový lék se díky dobré ceně dostane i do chudých zemí, které na drahé přípravky nemají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akademie věd ČR

Akademie věd ČR

Antonín Holý z Ústavu organické chemie a biochemie pracoval na léku spolu s belgickými a americkými kolegy. Unikátní modrá pilulka jménem Truvada ulehčí život nemocným lidem, protože jediná tableta nahradí většinu zatím užívaných léků. Vznikla kombinací hojně užívaného českého léku od Holého a amerického preparátu, který se zatím používal jako doplněk při léčbě AIDS.

Podle předsedkyně Akademie věd Heleny Illnerové jde o významný okamžik české vědy. "To je celoživotní práce. Málokdo si uvědomí, co je to za strašnou práci na něco přijít, něco rozvinout a něco k něčemu dotahnout. Pro mne je pan doktor Holý absolutním příkladem toho nejpoctivějšího vědce, který nidky nedal žádné prohlášení dopředu do novin, aniž si tím byl jist."

Za deset dní už Profesor Antonín Holý slibuje, že osud modré pilulky bude i nadále hlídat. "Sledovat ji mohu, nemohu ji ovlivnit, protože to není v mých rukou. V Evropské unii bude schválen během několika týdnů. Do konce roku by měl být dostupný každému lékaři, který tady o něj projeví zájem."

Lék Truvada byl v minulých dnech schválen ve Spojených státech amerických. Jeho objevitelé se proto rozhodli, že výrobní licenci zdarma poskytnou rozvojovým zemím. Předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová proto věří, že nový lék pomůže v nejpostiženějších oblastech. "Určitě nás bude zajímat, na kolik se tento program ujal, na kolik to využijí africké, asijské země, nakolik třeba bude možnost tím aspoň trochu řešit případ onemocnění AIDS."

V celosvětovém projektu Přístup k léčení dostane Truvadu za nominální cenu 68 zemí Afriky, Asie, Pacifiku a Karibské oblasti, kde žije 70 procent nakažených.

Markéta Kaclová, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme