Na skalní stezce v Bečově nad Teplou vás čeká zábava i poučení

19. duben 2014

Byli jste už někdy na bioferratě? Že nevíte, co to je? Tak to se musíte vypravit do Botanické zahrady v Bečově nad Teplou na Karlovarsku. Tam vznikla první česká skalní stezka zaměřená na skalní vegetaci, tedy bioferrata.

Stezka má tři různé obtížnosti, a tak ji zvládne opravdu každý, kdo se chce zblízka a na vlastní oči podívat na skalní rostlinnou říši – ta je popsána na cedulích umístěných přímo na skalní stěně. Nejnáročnější je trasa po skobách a lanech, nejméně náročná varianta vede schůdnou lesní pěšinou, na kterou horolezecké vybavení ani odvahu potřebovat nebudete.

Přístup do botanické zahrady je zatím trochu komplikovaný, vede přes vrátnici výrobního elektro družstva, kde dříve - za první republiky - byly skleníky původní botanické zahrady. Mimo hlavní sezónu si proto raději návštěvu dohodněte předem přes kontakt na webových stránkách bečovské botanické zahrady.

Ferraty vznikaly už před více než sto lety v Itálii, odkud jejich název pochází

Toto drobné omezení ovšem rozhodně stojí za to vydržet. Po pravé straně teče řeka Teplá a po pár krocích dojdete až k areálu botanické zahrady. Ta je od roku 2005, kdy parta nadšenců začala s jejím znovuobnovováním, stále ještě tak trochu staveništěm, větší část už ale může směle konkurovat velkým městským botanickým zahradám. Na každém kroku vás osloví originalita, cit pro přírodu a přírodní materiály.

Nejtěžší varianta bioferraty

Projdete zahradou kolem nových bio rybníků s rostlinami a dostanete se až ke krásným žulovým skalám na levém břehu bečovského údolí. Za nimi už vás čeká první česká bioferrata v České republice.

„Ferrata“, tedy železem zajištěná cesta, je termín převzatý z Itálie, kde tyto naučné stezky vznikaly před více než sto lety v oblasti dolomitů.

První česká bioferrata je součástí Bečovské botanické zahrady

Bečovská bioferrata má tři části: výstupní a sestupní, které jsou propojeny přechodem po lesní pěšině. Součástí stezky je i znovuobnovená vyhlídka, ze které si můžete prohlédnout překrásné bečovské skalní údolí.

Nejtěžší varianta stezky pro horolezce s vybavením, které si ale v areálu botanické zahrady můžete vypůjčit, je opatřena jistícími lany a skobami. Nejjednodušší varianta vede pozvolnou lesní pěšinou a zvládnou ji i rodiny s dětmi.


Zvětšit mapu

autor: Pavel Halla
Spustit audio