Češi nejsou příliš otevření, ale rádi pomáhají, hodnotí diplomat Alexander Barrasso

28. duben 2014

Česká gramatika je pro Američany obtížná, jemu ale trvalo pouhých osmnáct měsíců, než se naučil plynně hovořit česky. Jak to dokázal? „Výhodou je například to, že se v jazykové škole nedívám na tabuli, takže slyším dobře český přízvuk,“ říká nevidomý diplomat Alexander Barrasso, který pracuje osm měsíců jako první tajemník na velvyslanectví USA v Praze. Na Česku obdivuje zejména historii, chválí také ochotnost Čechů, ale i zdejší podmínky pro nevidomé.

„Ve srovnání s ostatními zeměmi jsou podmínky pro zrakově handicapované v Česku dobré. Hromadná doprava v Praze je na slušné úrovni, stát vytváří pracovní místa pro nevidomé,“ míní diplomat, který mluví pěti světovými jazyky a pracoval mimo jiné v Kolumbii, Singapuru nebo v Brunejském sultanátu.

Čtěte také

Američané znají české pivo a obdivují hokejisty – každý například ví, kdo je Jaromír Jágr. „Pro mne je moc zajímavá historie. Prahu mám moc rád, každá budova je zde jiná, libí se mi, že se můžu některých věcí dotýkat, což nelze v muzeu,“ vysvětluje Alexander Barrasso, který má při své práci po ruce tajemníka, který mu popisuje okolí.

A jak se mu podařilo získat práci v diplomatických službách? „Každý diplomat musí napsat zkoušky, což jsem udělal. V USA také mají zákon, který v privátním sektoru umožňuje, aby nevidomý dostal při stejné kvalifikaci přednost před tím, který vidí,“ vysvětluje s tím, že pro něj bylo jednodušší se uplatnit ve vládě.

Alexander Barrasso, diplomat

Jak Američané nahlíží na Čechy? Jaké mají nevidomí lidé v Česku podmínky ve srovnání s ostatními zeměmi? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio