Vyznavači cykloturistiky mají na jihu Čech další stezku. Vede z Budějovic až na Hlubokou

24. duben 2014
Česko – země neznámá

Více méně plochá, jen mírně zvlněná krajina Jihočeského kraje, vyjma Šumavy, je jak stvořená pro cykloturistiku. Mezi nejvytíženější cyklostezky patří trasa po levém břehu Vltavy mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou. Za hezkého počasí po ní projede tři a půl tisíce lidí denně.

Stezka byla vybudována v roce 1997, její vznik inicioval učitel tělocviku na Biskupském gymnáziu Josef Cepák. Ten v roce 2010 zahynul při výstupu na horu Mont Blanc a stezka od té doby nese jeho jméno. Stezka dlouhá 10 kilometrů je součástí cyklotrasy KČT č. 12.

V dubnu 2014 se pak pro veřejnost otevřela cyklostezka nová – sice ve stejném úseku, ovšem vedoucí na protilehlém břehu Vltavy. Je převážně vysypaná šotolinou a měla by ulehčit přetížené cestě Josefa Cepáka, kterou kromě cyklistů hojně využívají i bruslaři.

Za zmínku stojí také fakt, že v Jihočeském kraji byla vybudována síť tak zvaných páteřních tras, vedoucích převážně podél toků velkých řek s propojením turisticky významných míst. Jde o Vltavskou cyklocestu. Ta vede od pramenů Vltavy až k jejímu soutoku s Labem u Mělníka, a její jihočeská část, která je vyznačena dopravním značením v terénu, je přes 285 kilometrů dlouhá.

Pravobřežní cyklostezka v Českých Budějovicích

Druhou páteřní trasou je Otavská cyklocesta. Ta míří do jižních Čech ze západu a měří přes 150 kilometrů. Vede od Modravy přes Sušici a Horažďovice v Plzeňském kraji a dále do Strakonic a Písku až na Zvíkovské Podhradí, kde se potkává s Vltavskou cestou.

Pokud se chystáte navštívit zámek v Hluboké nad Vltavou a chcete tam dojet na kole, je ideální zvolit nově otevřenou cyklostezku z Českých Budějovic na pravém břehu Vltavy. Pokud chcete jet na bruslích, jeďte po vyasfaltované stezce na opačném, levém břehu.

autor: Filip Černý
Spustit audio