Pohled z valu pardubického zámku vyvolal u některých návštěvníků zděšení

24. duben 2014 14:07

Velmi rozpačitý pohled se vám se vám naskytne při procházce po valech pardubického zámku. Na jedné z nově opravených hospodářských budov je nalepená neobvyklá moderní přístavba.

Pod jejím povrchem se skrývá výtah, který bude sloužit depozitářům Východočeské galerie. Působí zde ale jako pěst na oko. Jak se tam ocitla, to zjišťovala reportérka Naďa Kubínková.

K budově přibylo schodiště a výtah, ubylo okno

Je pravdou, že moderní přístavba v místě, které dýchá historií, může procházející návštěvníky doslova šokovat.

„Mně osobně se to nelíbí, na druhou stranu znám horší případy a chápu, proč tato přístavba vznikla. Můžeme mít spoustu výhrad k architektonickému řešení nebo k umístění výtahu, kdy částečně zakrývá kamenné ostění barokního okna, to rozhodně není dobře, šlo to každopádně udělat architektonicky lépe,“ říká kunsthistorik Bohdan Šeda.

Proč výtah na renesanční budově?

Nápad umístění moderního výtahu vznikl před třemi lety v rámci projektu obnovy hospodářských budov zámku. „Výtah je tady kvůli depozitářům Východočeské galerie a bude sloužit pro přepravu uměleckých předmětů. Zároveň slouží jako úniková trasa pro případ požáru. Je to ryze praktická záležitost“, tvrdí ředitelka Východočeského muzea Jitka Rychlíková.

Té se ale výsledná podoba výtahu a schodiště příliš nelíbí. Zkombinovat praktické a estetické hledisko se podle ní příliš nepovedlo.

K budově přibylo schodiště a výtah, ubylo okno

Co na to památkáři?

„Jde o účelovou přístavbu, která si na nic nehraje. Zároveň se nesnaží napodobovat to, co tady nikdy nebylo“, vysvětlil přímo na místě zástupce vedoucího oddělení památkové péče Pardubického kraje Milan Mariánek. Současně dodal, že důležité z pohledu památkové péče je i vysunutí přístavby ven z objektu. Jen tak se zachránily renesanční klenby uvnitř budovy.

Pěst na oko

Celá přístavba působí jako pěst na oko. Podle kunsthistorika Bohdana Šedy by šlo líp vyřešit hned několik věcí. „Konstrukčně lépe by šla vyřešit zeď nesoucí schodiště, která narušuje kamenné ostění barokního okna. Druhá věc, která měla být udělána jinak, je výška této přístavby. Přesahuje totiž hřeben střechy a narušuje tak pohled na renesanční zámek.“

Milan Mariánek z oddělení památkové péče kraje s jeho názorem souhlasí. Připomíná ale, že všechno je otázka peněz. „Chápu pohled investora, tedy kraj, který má omezené finanční prostředky a musel se do částky na opravu celého areálu vejít. Z tohoto důvodu projektanti zvolili nepříliš vzhlednou podobu přístavby. Na druhou stranu ale nijak nenarušila památkové hodnoty a je z pohledu památkové péče přípustná.“

Dá se pohled ze zámeckého valu ještě nějak zachránit? Ředitelka Východočeského muzea Jitka Rychlíková je přesvědčena o tom, že celá přístavba stojí na nejméně bolestivém místě. „Přesto se to snažíme vyřešit tak, že jsme zde vysázeli stromy, které po čase vyrostou a ten pohled ze zámeckého valu poněkud zpříjemní.“

autor: KUB