Soukromí lesníci podporují vydání lesů církvím. Sníží se podíl státního lesa, říká předseda SVOL

25. duben 2014

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) podporuje navrácení majetku církvím v rámci restitucí. Vítá, že církevní lesy přestane spravovat stát a jejich budoucí majitele z řad farností nebo opatství by chtělo získat mezi své členy. Sdružení plánuje společně vyjednávat o cenách dřeva a také zvýšit zaměstnanost místních lidí. Soukromí lesníci se na tom dohodli na čtvrtečním celostátním setkání v Pelhřimově.

„V České republice je 60 procent lesů ve vlastnictví státu a 40 procent nestátních. Pro nás je důležité, aby byl podíl nestátního lesa vyšší. Bude to znamenat lepší prosazování našich požadavků,“ vysvětluje důvod podpory vydávání lesů církvím předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů František Kučera.

V Česku má stát církvím navrátit asi 160 tisíc hektarů lesů. Podle Kučery by z něj měli mít výhodu také místní lidé.

„V lokalitě, kde roste církevní les, je předpoklad, že i dřevo, které budou prodávat, prodají místním živnostníkům, drobným pilařům a podobně. Myslím si, že v lokalitách, kde bude větší soustředění církevního lesa, dojde ke zlepšení zaměstnanosti a tím pádem i lepšího života na vesnici,“ věří.

Na spolupráci se soukromými vlastníky se podle vedoucího správy majetku Vojtěcha Macka chystá také Arcibiskupství pražské. Hospodařit začne na navrácených 25 tisících hektarech lesa.


Na základě zákona o majetkovém vyrovnání mají církve dostat zpět nemovitosti v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Kromě toho se církvím bude postupně snižovat příspěvek na podporu činnosti.

„Sdružení vlastníků obecních lesů je naším přirozeným partnerem, protože je představitelem těch, kteří jsou soukromými vlastníky lesů. Těmi by měly být i církevní subjekty, takže spolupráce nebo kooperace se do budoucna určitě nabízí. My se od nich můžeme mnoho naučit,“ vysvětluje.

Na Vysočině chce v navrácených lesích hospodařit například Kanonie premonstrátů v Želivě. „Máme dostat asi 1700 hektarů lesa. Chceme najímat pracovníky na těžbu a potom samozřejmě na výsadbu a udržování,“ popisuje opat želivského kláštera Jáchym Šimek.

Lesy České republiky se po vydání církevních lesů žádného oslabení neobávají. Potvrzuje to mluvčí společnosti Zbyněk Boublík. Podle něj budou hledat možnosti, jak státu pomoci v posilování zaměstnanosti.

Církevní restituce
autoři: Hana Mikulincová , bre
Spustit audio