Komunální politici na Třebíčsku si dělají naděje na rozšíření Dukovan

24. duben 2014

Zastavení tendru na dostavbu Temelína podle nich znamená, že se zvýšily šance na stavbu 5. bloku v Jaderné elektrárně Dukovany.

Tendr na dodávku dvou nových bloků pro Jadernou elektrárnu Temelín společnost ČEZ zrušila. Přesně 14 dní poté začali okolí dukovanské atomové elektrárny zkoumat geologové. Podle ČEZu je to ale souvislost jen čistě náhodná. Rozhodně to neznamená, že by rozšíření Dukovan dostalo přednost před dostavbou Temelína.

Především komunální politici v okolí elektrárny to však vidí jinak. Věří, že se šance na stavbu 5. bloku v Dukovanech po zastavení tendru na Temelín zvýšily. Podle předsedy Energetického Třebíčska Vítězslava Jonáše (ODS) je to doslova průlom na cestě k pátému bloku Dukovan. „Bylo nám jasné, že stavět zároveň bloky v Dukovanech a v Temelíně nebylo možné, a tak nastalou situaci bereme jako nový prostor, ve kterém můžeme přesvědčit vládu a ČEZ, aby zvolily jako svou prioritu právě výstavbu v Dukovanech,“ říká Jonáš.

Naproti tomu mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Petr Spilka tvrdí, že zastavení dostavby Temelína nemá nic společného s geologickým průzkumem v Dukovanech. „Terénní práce byly plánované na jaro 2014 dlouhodobě a nemají souvislost s rozhodnutím o dostavbě třetího a čtvrtého bloku v Temelíně,“ vysvětluje Spilka. „Geologické průzkumy začaly už v roce 2010. Nyní je odborníci chtějí doplnit o pozorovací vrty. Pravděpodobně do konce září 2014 budou provedeny terénní a ověřovací práce, ve druhé etapě bude probíhat monitoring podzemních vod.“

Geologové začali zkoumat pozemky od jaderné elektrárny směrem ke Slavěticím. Právě ty jsou určené pro stavbu 5. bloku. K Jaderné elektrárně Dukovany už přivezli vrtné soupravy. Průzkumy jsou součástí EIA, tedy posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Podle Petra Spilky vznikne na pozemku pro výstavbu 5. bloku celá monitorovací síť hydrogeologických pozorovacích vrtů.

Vše jsme podrobněji rozebrali v pořadu Narovinu. Hostem byl manažer ČEZu pro rozšíření Dukovan Martin Uhlíř.

autor: Michal Malý
Spustit audio