Maschadov chce postavit Basajeva před soud za Beslan

Bývalý čečenský prezident a jeden z vůdců čečenských separatistů Aslan Maschadov, chce postavit před soud za masakr v Beslanu polního velitele Šamila Basajeva. Uvedl to na jedné z internetových stránek, kterou čečenští povstalci využívají. Ruské úřady ale viní z terorismu oba a vypsaly na ně odměnu ve výši deseti milionů dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aslan Maschadov

Aslan Maschadov | Zdroj: ČTK

Podle Maschadova není možné dohnat k soudu Šamila Basajeva dnes, protože válka v Čečensku pokračuje. Jakmile ale dojde k jejímu ukončení, Basajev musí být souzen za tragédii v Beslanu, při které zemřelo 330 osob, z toho polovina byly děti.

Vůdce čečenských separatistů Maschadov podobné metody, jako je zajímání dětí, opětovně odsoudil. Jenomže ruské úřady viní za masakr v beslanské škole jak Basajeva, tak i Aslana Maschadova. Ruské federální síly dnes potvrdily, že zahájily v Čečensku speciální operace na dopadení právě těchto dvou separatistů a jejich bojovníků.

Údajně se ruským vojákům podařilo zlikvidovat několik členů Maschadovovy ochranky. Právě Aslan Maschadov dnes také vyzval svět, aby byl vytvořen zvláštní mezinárodní tribunál. Ten by měl prošetřit kriminální činy, kterých se během války v Ćečensku dopustily obě strany, jak Čečenci, tak Rusové.

S Basajevem, jehož metody již dříve odsuzoval, se Maschadov rozešel v roce 2002, po útoku na moskevské divadlo Dubrovka, k němuž se Basajev přihlásil. V divadle obsazeném teroristy zahynulo 129 rukojmích.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme