Mayra Andrade: Lovely Difficult

25. duben 2014

Západně od senegalského pobřeží, na půl cesty mezi Evropou a Brazílií leží Kapverdské souostroví. Žije zde sice méně než půl milionu obyvatel, ale po hudební stránce představují velmoc. Ve světě zviditelnila kapverdskou hudbu zpěvačka Cesaria Evora – a od její smrti se objevují časté spekulace, kdo z nových talentů by ji mohl nahradit. Za jednu z kandidátek byla považována Mayra Andrade.

Její poslední album, s anglickým názvem Lovely Difficult, Nádherně obtížné, přináší daleko širší stylové spektrum – vedle kapverdských kořenů tu slyšíme i vlivy z Brazílie a dalších zemí.

Mayra Andrade se narodila v rodině kapverdského diplomata a dětství strávila v Senegalu, Angole, Německu, a nakonec se usadila ve Francii. Na svém novém albu zpívá ve čtyřech jazycích – portugalsky, anglicky, francouzsky – a také kreolským nářečím, které vzniklo na Kapverdských ostrovech propojením afrických jazyků s portugalštinou.

Většina Kapverdských ostrovů nese jména katolických svatých, portugalští námořníci vybírali názvy podle toho, komu byl zasvěcen den, v němž ostrov objevili. Hlavní město kapverdské republiky leží na ostrově Santiago, Svatý Jakub, je zde mezinárodní letiště. Pro zpěvačku Mayru Andrade se ostrov stal tématem k následující skladbě, v jejímž textu slyšíme i jména nejslavnějších místních hudebníků. .

Londýnským posluchačům představila kapverdská zpěvačka Mayra Andrade své nové album na dvou vyprodaných koncertech ve světoznámém jazzovém klubu Ronnieho Scotta. Anglicky zpívaná část jejího repertoáru zahrnuje i zajímavou coververzi, převzatou od americké černošské zpěvačky Krystle Warren – song Build It Up, jehož tématem životní zlom, kdy se člověku zhroutí celý svět a nezbývá mu než začít znovu.

Výběr z obsahu CD:

Ténpu ki baiA-mi N kre-u txeuIlha De SantiagoRosaBuild It UpTrés mininuTéra lonji

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Mayra Andrade

Spustit audio